Sastojci za džem od marelica:
- 1,5 kg svježih marelica
- 1 kg šećera
- 200 ml jabučnog soka
- 1 veći limun
- komadić maslaca
Džem od marelica - priprema:
KORAK 1:
Operite marelice i očistite ih od koštica. Narežite ih na komade, stavite u veliki lonac i dodajte jabučni sok. Kuhajte dok smjesa ne zavrije, smanjite temperaturu pa kuhajte još desetak minuta dok marelice ne omekšaju.
KORAK 2:
Smjesi dodajte šećer i sok jednog limuna pa promiješajte i pustite da se krčka na umjerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.
KORAK 3:
Maknite lonac s vatre te skinite eventualne nečistoće s vrha lonca. Vrućem džemu dodajte komadić maslaca, dobro promiješajte cijelu smjesu i pustite da se ohladi desetak minuta. Tako pripremljen džem ulijte u tople sterilizirane staklenke, poklopite ih i pohranite na tamno i hladno mjesto.
SAVJET PLUS:
Niste sigurni da je džem gotov? Drvenom kuhačom prebacite malu količinu vrućeg džema na hladan tanjur (tanjur stavite u zamrzivač da biste ga ohladili na odgovarajući način). Pričekajte minutu. Ako tanjur možete okrenuti iznad svoje glave bez curenja, znači da je džem gotov. U suprotnom nastavite kuhati voćnu smjesu.
Inspirirajte se i ostalim receptima za domaće džemove: