Ljubitelji retrivera ovoga vikenda okupit će se u Velikoj Gorici na Retriver vikendu, prvom takvom događanju u Hrvatskoj. Očekuje se dolazak šestotinjak pasa pasmine retriver iz čak 33 zemlje, osim izložbe bit će organiziran i edukativni program, a ulaz je besplatan.

Galerija Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 8 Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 6 Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 4 +4 Zlatni retriveri obožavaju djecu i divni su kućni ljubimci

Veliko okupljanje retrivera u Velikoj Gorici 27. i 28. travnja u parku iza OŠ Eugena Kvaternika prava je prilika da se vidi koje su točno sličnosti i razlike između zlatnog retrivera i labrador retrivera, dvije najpopularnije pasmine na svijetu koje je po popularnosti uspio nadmašiti jedino – francuski buldog.

Nije ni čudo da su zlatni retriveri i labrador retriveri uvijek među najpopularnijim pasminama, čemu zasigurno pridonosi i njihova izuzetno draga, privržena i predvidljiva narav. Slične su veličine, temperamenta, životnog vijeka i fizičke kondicije, a najviše se zapravo razlikuju po izgledu krzna.

Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 6 Labrador retriver i zlatni retriver vrlo su slične pasmine (Foto: Shutterstock)

Obje pasmine životu pristupaju s velikom radošću i veseljem, što je također jedan od razloga zbog kojeg mnogi obožavaju te dvije pasmine, između kojih postoji puno sličnosti, ali i nekoliko malih razlika.

Veličina i težina

Zlatni retriveri i labrador retriveri slične su veličine i težine u odrasloj dobi, s tek sitnim razlikama. Mužjak zlatnog retrivera obično teži između 30 i 35 kilograma, a ženka između 25 i 30 kilograma. Prosječna težina mužjaka labradora je između 30 i 37 kilograma, dok kod ženka ona iznosi 25 do 32 kilograma.

Obje pasmine također su slične visine: zlatni retriveri narastu 55 do 60 centimetara, a labradori 55 do 63 centimetra.

Više nego po visini i težini, zlatni retriveri i labradori razlikuju se po izgledu krzna i tijela.

Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 5 Krzno zlatnog retrivera obično dolazi u raznim nijansama zlatne boje koje mogu varirati od kremaste do gotovo narančaste (Foto: Shutterstock)

Boja krzna

Zlatni retriveri imaju dužu dlaku, pogađate, zlaćane boje. Njihovo krzno obično dolazi u raznim bogatim, sjajnim nijansama zlatne boje koje mogu varirati od kremaste do gotovo narančaste. S druge strane, labradori imaju kraće krzno koje može biti žute (bež), crne i smeđe boje.

Lice

Zlatni retriveri imaju malo dužu njušku i duže uši od labradora, dok labradori imaju šire, teže glave. Tijelo labradora također je malo teže od onog zlatnog retrivera zbog veće gustoće kostiju, zaobljenijeg i šireg prsnog koša te dubljih prsa.

Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 1 Labrador retriveri divni su kućni ljubimci koji vole djecu (Foto: Shutterstock)

Koja je pasmina pametnija?

Obje pasmine vrlo su inteligentne, svaka na svoj način, što konstantno pokazuju i u poslovima koje obavljaju. Primjerice, labrador retriveri često pokazuju izvrsne rezultate kao potražni i psi pomagači, dok su zlatni retriveri izvrsni kao terapijski i psi pomagači, a obje su pasmine i psi vodiči slijepih.

Koja se pasmina više linja i zahtijeva više četkanja?

Obje se pasmine poprilično linjaju. Zlatni retriveri imaju gustu dlaku koja odbija vodu te se linjaju jednom ili dvaput godišnje, no umjereno se linjaju tijekom cijele godine. Labradori također imaju gustu, dvostruku dlaku koja odbija vodu te se linjaju dvaput godišnje, uz umjereno linjanje kroz godinu.

Kod obje pasmine redovito četkanje može pomoći u uklanjanju mrtve dlake, pa će manje dlake završiti na namještaju. Također se savjetujte redovito kupanje i rezanje noktiju.

Koja je pasmina mirnija?

Naravno, svaki pas ima svoju osobnost, ali i zlatni retriveri i labradori divni su s djecom i kao obiteljski kućni ljubimci. Ipak, zlatni retriveri uglavnom su nježniji i mirniji kada je riječ o temperamentu. Koju ćete pasminu odabrati, ovisi o vašem načinu života i potrebama vaše obitelji. Obje su pasmine divne i nema puno misterija zašto su toliko voljene.

Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 3 Zlatni retriveri obožavaju djecu i divni su kućni ljubimci (Foto: Shutterstock)

Koja pasmina živi duže?

Zlatni retriveri u prosjeku žive 10 do 12 godina, a labradori 11 do 13 godina.

Koja je pasmina aktivnija?

Labradori općenito imaju višu razinu aktivnosti, dok zlatni retriveri imaju umjereniju razinu aktivnosti i više se vole izležavati i ljenčariti.

Koju je pasminu lakše trenirati?

Zlatni retriveri društveni su i vole ugoditi, zbog čega ih je prilično lako trenirati. Labradori su veseli psi koji također vole ugađati, a dobro je poznata i njihova prijateljska narav.

Zlatni retriver i labrador retriver vrlo su slične pasmine - 7 Veliko okupljanje retrivera iz 33 zemlje održava se ovoga vikenda u Velikoj Gorici (Foto: Retriver Klub Hrvatske)

Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje Zlatni retriver Labrador retriver Španjolski hrt +3 Bernardinac

Male face: Jack russell terijeri najveći su veseljaci među psima, ali prati ih jedan veliki mit Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 12 Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 3 Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 1 +16 Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 14

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju