Raskošni pupoljci nanizani u slojevima, opojni slatkasti miris i paleta najljepših boja, razlozi su zbog kojih je božur mnogima omiljeni cvijet. Božuri cvjetaju baš u svibnju i lipnju pa su dani pred nama najbolje vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom i mirisnom cvijetu.

Galerija

Božur dijelimo na četiri osnovna tipa prema načinu rasta - zeljasti, drvenasti, intersekcijski te samonikli.

Svaki tip u sebi skriva brojne vrste koje plijene pažnju bojom, mirisom i ostalim specifičnostima. Samonikle božure teško ćete pronaći u specijaliziranim trgovinama, a prepoznat ćete ih po sitnim i kratkotrajnim cvjetovima.

Zeljastim božurima pripada najpoznatija vrsta, takozvana Sarah Bernhardt, koju krasi nježna ružičasta boja, dugotrajnost i otpornost.

Drvenasti božuri posebni su po čvrstim granama koje zadržavaju, dok su intersekcijski nastali križanjem zeljastih i drvenastih. U nastavku možete provjeriti koje su to najljepše vrste božura koje danas poznajemo.

1. Samonikli božur

Divlji cvijet karakterizira predivna žuta boja, koja je njegova najveća specifičnost. Samonikli božur je nježan i kratkotrajan te ne izgleda raskošno kao njegovi rođaci.

Vrste božura Foto: Shutterstock

2. Sarah Bernhardt

Kao što smo već spomenuli, Sarah božur pripada zeljastim božurima, a poseban je po tako nježnoj, a istovremeno raskošnoj ružičastoj boji. Može preživjeti niske temperature, dugotrajan je i otporan, a ponekad nas zna iznenaditi već u ožujku.

Vrste božura Foto: Living4media

3. Festiva Maxima

Bijeli cvijet, koji također pripada zeljastim božurima, traje tjedan do deset dana i plijeni pozornost svojom gracioznošću. Tako je jednostavan, a istovremeno raskošan i ima prekrasan, ugodan miris.

Vrste božura Foto: Living4media

4. Benjamin Franklin

Ova vrsta božura posebna je po tamno crvenoj boji i intenzivnom mirisu. Cvjeta malo kasnije, odnosno početkom lipnja i također pripada zeljastim božurima, najraširenijem tipu.

Vrste božura Foto: Living4media

5. Koraljni zalazak

Ovu vrstu božura karakterizira nježna, a upečatljiva koraljna boja. Božur u ovoj boji procvjetat će među prvima i odmah će postati zvijezda proljetnog vrta. Ova vrsta obično dolazi kao višebojni primjerak, a unutrašnjost je obično pahuljasta i žuta.

Vrste božura Foto: Shutterstock

6. Chojuraku

Zanimljiva i neobična vrsta pripada drvenastim božurima i posebno je popularna u Japanu. Prepoznat ćete je po ljubičastoj boji, crnoj mrlji i upečatljivom tučku, te po predivnom, gotovo opojnom mirisu.

Vrste božura Foto: Shutterstock

7. Čokoladni ratnik

Božur zanimljiva imena jedan je od najtamnijih križanaca ovoga cvijeta. Tamno crvena boja čini ga baš elegantnim, a upravo zbog tog pigmenta može podnijeti više sunca. Cvjeta početkom ljeta i privlači pažnju u svakom vrtu.

Vrste božura Foto: Shutterstock

8. Grofica od Nemoursa

Raskošan bijeli cvijet doista izgleda poput grofice u vrtu. Ovo je jedna od najstarijih vrsta božura na svijetu, a glamurozni cvijet u vazi će živjeti sedam do deset dana. Više od 150 godina dame su ovaj cvijet birale za ukrašavanje proljetnog doma.

Vrste božura Foto: Living4media

9. Tom Eckhardt

Mnogi će ovu vrstu božura istaknuti kao najljepšu. Već na prvi pogled vidimo da se razlikuje od do sad spomenutih, a poseban je po prašnicima koji iskaču iz ružičastih latica. Iako mu treba oko tri godine da počne cvjetati, nakon što se posadi mogao bi trajati desetljećima.

Vrste božura Foto: Living4media

Njegovo veličanstvo božur: Najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi

10. Sladoled od maline

Ova je vrsta doista čudo prirode. Posebna je po bijelim laticama koje su prošarane bojom maline, a i miris cvijeta je posebno sladak. Bijeloružičasti cvjetovi pojavit će se već krajem svibnja i definitivno će privlačiti poglede u vaš vrt.

Vrste božura Foto: Living4media