Chefica Ana Grgić Tomić, lice i duh Zinfandel’sa, ponovno pomiče granice fine dininga – na svoj način: pristupačno, održivo i s potpisom. Volim kad jelo ima karakter – da se okusi stapaju prirodno, ali da ostave snažan dojam. Jesen i zima su pune emocija i sastojaka koji su fantastični – od smrčaka i lisičarki do kestena, sve ima svoju priču, kaže Ana.

Novi Zinfandel’sov à la carte jelovnik donosi savršen sklad sezonskih sastojaka i preciznih tehnika pripreme.

Lisičarke, tamni consommé od vanilije i pržene heljde, dimljene dagnje, pekmez od dunje Foto: Lili Bašić

Poširana kamenica sa salatom od shiso lista, pjenom od lista kamenice i tuileom od hrena već na prvi pogled oduševljava, dok lisičarke u tamnom consomméu od vanilije otkrivaju neodoljivu dubinu i balans okusa. Dimljene dagnje i hrskava pržena heljda stvaraju sjajan kontrast koji zaokružuje pikantni dunjin pekmez. Oscietra kavijar u spoju s tartom od karameliziranih čičoka i kremom od prženog lješnjaka prava je poslastica koju svakako vrijedi doživjeti.

File kovača, brokulini, beurre blanc od algi, ukiseljeni motar, marmelada od limuna Foto: Lili Bašić

Spajanje nespojivog i nezaboravni okusi

Ledeni prah od guščje jetre s celerom kuhanim u portu, velouté od pečene buče s cannolom od buče i bučinim sjemenkama te bisque juha s pečenom triljom – svaki tanjur priča priču o sezoni i snazi okusa. Confit od janjetine s palačinkom od fermentirane crne leće i anisa, uz baršunastu kremu od paškog sira i maslinovog ulja te nježno confitirane artičoke, zasigurno će biti hit sezone.

Oscietra kavijar, tart od karameliziranih čičoka, krema od prženog lješnjaka Foto: Lili Bašić

File romba u listu kelja s kremom od pečenog celera i paljenim shiitakama, kao i file kovača s brokulinima, algama i ukiseljenim motarom, donose pravu sinfoniju okusa. Svaki zalogaj ima dinamiku – ništa nije slučajno, ali sve u spoju djeluje prirodno, a upravo je to Anin cilj.

Volim spojiti ono što na prvi pogled ne ide zajedno i gledati kako se okusi stapaju u tanjuru i daju uzbudljivo jelo.

Zinfandel’s već godinama posebnu pažnju posvećuje održivom pristupu – od biranih lokalnih proizvođača do minimalnog otpada i sezonskih namirnica koje čine razliku.

Tu su i vegetarijanska i bezglutenska jela te ona prilagođena prehrambenim navikama – pripremljena s jednakom pažnjom. Kod nas nitko ne smije imati osjećaj da mu je nešto uskraćeno, dodaje Ana.

Atmosfera u Zinfandel’su ostaje neponovljiva. Kad se svjetla lagano priguše i ambijent preplavi onaj crveni sjaj, počinje predstava. Osoblje pred vama priprema jela poput ručno kosanog tatarskog bifteka – koji je priče za sebe – ili filetira brancina pečenog u soli kojeg svakako valja kušati.

 

Američki striploin, kora od pinjola, smrčci kuhani u konjaku i začinskom bilju, dimljeni mini patlidžan Foto: Lili Bašić

Desertima je također nemoguće odoljeti

U ponudu se ponovno vraća vatreni šou – flambiranje slasnih Crêpes Suzette palačinki pred vašim stolom, koje dolaze sa sladoledom od limuna i svježom mentom. To su oni trenuci koji pretvaraju večer u nezaboravan gurmanski doživljaj koji se pamti, kaže Ana kroz smijeh. Usluga u Zinfandel’su dio je te priče – diskretna, pažljiva, prijateljska i uvijek s osmijehom i toplinom.

Desertni dio novog à la carte jelovnika potpisuje glavna slastičarka Mirjana Špoljar, Esplanadina legenda s tri desetljeća iskustva, te njezin iskusni tim dugogodišnjih slastičara, među kojima svakako valja istaknuti mladog i kreativnog Franju Mikineca, koji je nedavno na državnom natjecanju osvojio priznanja i nagrade za državnog prvaka u slastičarstvu.

Biskvit od limuna, cremoux od borovnice, tuile od kokosa Foto: Lili Bašić

Novi desertni meni spaja sezonske okuse u privlačne slastice kojima je nemoguće odoljeti: crémeux od kestena s poširanom kruškom te cilindar od šljive i cimeta – comfort na Zinfandel’s način.

Art deco ozračje Zinfandel’sa i pogled na Oleander terasu stvaraju atmosferu idealnu za posebno gurmansko iskustvo, romantične večere, poslovne susrete ili trenutke kad samo želite uživati u dobroj hrani i osjećati se posebno.

A kad se dan pretvori u jutro, Zinfandel’s mijenja ritam – miris svježe kave, hrskavi croissanti i domaći kruh s maslacem donose u Zinfandel’s najmirisniji doručak u gradu.

Nedjeljom se obitelji i prijatelji okupljaju na popularnom nedjeljnom brunchu, koji u prosincu dobiva svoju raskošnu blagdansku inačicu – uz pjenušac dobrodošlice i piano glazbu – savršen uvod u Advent.

Crémeux od kestena, poširana kruška, pjena od marcipana, gel od brusnica Foto: Lili Bašić

Galerija +18

Čari ljeta na tanjuru: Esplanadin Le Bistro donosi mirise i okuse dalmatinskih vrtova +15