Nova jela chefice Ane Grgić Tomić u restoranu Zinfandel’s
Nova jela chefice Ane Grgić Tomić u restoranu Zinfandel’s (Foto: Lili Bašić)
Zdravlje & prehrana

Menu dostajan vrhunskih svjetskih restorana: Hotel Esplanade nudi nova jela za pamćenje

13-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jesen i zima u Zinfandel’su nisu samo nove sezone, nego novo poglavlje na tanjuru. Svaki detalj – od sastojka do serviranja – osmišljen je da vas iznenadi, oduševi i podsjeti koliko je uživanje u hrani jednostavno kad se sve radi s pažnjom.

Chefica Ana Grgić Tomić, lice i duh Zinfandel’sa, ponovno pomiče granice fine dininga – na svoj način: pristupačno, održivo i s potpisom. Volim kad jelo ima karakter – da se okusi stapaju prirodno, ali da ostave snažan dojam. Jesen i zima su pune emocija i sastojaka koji su fantastični – od smrčaka i lisičarki do kestena, sve ima svoju priču, kaže Ana.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Novi Zinfandel’sov à la carte jelovnik donosi savršen sklad sezonskih sastojaka i preciznih tehnika pripreme.

Lisičarke, tamni consommé od vanilije i pržene heljde, dimljene dagnje, pekmez od dunje Lisičarke, tamni consommé od vanilije i pržene heljde, dimljene dagnje, pekmez od dunje (Foto: Lili Bašić)

Poširana kamenica sa salatom od shiso lista, pjenom od lista kamenice i tuileom od hrena već na prvi pogled oduševljava, dok lisičarke u tamnom consomméu od vanilije otkrivaju neodoljivu dubinu i balans okusa. Dimljene dagnje i hrskava pržena heljda stvaraju sjajan kontrast koji zaokružuje pikantni dunjin pekmez. Oscietra kavijar u spoju s tartom od karameliziranih čičoka i kremom od prženog lješnjaka prava je poslastica koju svakako vrijedi doživjeti.

File kovača, brokulini, beurre blanc od algi, ukiseljeni motar, marmelada od limuna File kovača, brokulini, beurre blanc od algi, ukiseljeni motar, marmelada od limuna (Foto: Lili Bašić)

Spajanje nespojivog i nezaboravni okusi

Ledeni prah od guščje jetre s celerom kuhanim u portu, velouté od pečene buče s cannolom od buče i bučinim sjemenkama te bisque juha s pečenom triljom – svaki tanjur priča priču o sezoni i snazi okusa. Confit od janjetine s palačinkom od fermentirane crne leće i anisa, uz baršunastu kremu od paškog sira i maslinovog ulja te nježno confitirane artičoke, zasigurno će biti hit sezone.

Oscietra kavijar, tart od karameliziranih čičoka, krema od prženog lješnjaka Oscietra kavijar, tart od karameliziranih čičoka, krema od prženog lješnjaka (Foto: Lili Bašić)

File romba u listu kelja s kremom od pečenog celera i paljenim shiitakama, kao i file kovača s brokulinima, algama i ukiseljenim motarom, donose pravu sinfoniju okusa. Svaki zalogaj ima dinamiku – ništa nije slučajno, ali sve u spoju djeluje prirodno, a upravo je to Anin cilj.

Volim spojiti ono što na prvi pogled ne ide zajedno i gledati kako se okusi stapaju u tanjuru i daju uzbudljivo jelo.

Zinfandel’s već godinama posebnu pažnju posvećuje održivom pristupu – od biranih lokalnih proizvođača do minimalnog otpada i sezonskih namirnica koje čine razliku.

Tu su i vegetarijanska i bezglutenska jela te ona prilagođena prehrambenim navikama – pripremljena s jednakom pažnjom. Kod nas nitko ne smije imati osjećaj da mu je nešto uskraćeno, dodaje Ana.

Atmosfera u Zinfandel’su ostaje neponovljiva. Kad se svjetla lagano priguše i ambijent preplavi onaj crveni sjaj, počinje predstava. Osoblje pred vama priprema jela poput ručno kosanog tatarskog bifteka – koji je priče za sebe – ili filetira brancina pečenog u soli kojeg svakako valja kušati.

 

Američki striploin, kora od pinjola, smrčci kuhani u konjaku i začinskom bilju, dimljeni mini patlidžan Američki striploin, kora od pinjola, smrčci kuhani u konjaku i začinskom bilju, dimljeni mini patlidžan (Foto: Lili Bašić)

Desertima je također nemoguće odoljeti

U ponudu se ponovno vraća vatreni šou – flambiranje slasnih Crêpes Suzette palačinki pred vašim stolom, koje dolaze sa sladoledom od limuna i svježom mentom. To su oni trenuci koji pretvaraju večer u nezaboravan gurmanski doživljaj koji se pamti, kaže Ana kroz smijeh. Usluga u Zinfandel’su dio je te priče – diskretna, pažljiva, prijateljska i uvijek s osmijehom i toplinom.

Desertni dio novog à la carte jelovnika potpisuje glavna slastičarka Mirjana Špoljar, Esplanadina legenda s tri desetljeća iskustva, te njezin iskusni tim dugogodišnjih slastičara, među kojima svakako valja istaknuti mladog i kreativnog Franju Mikineca, koji je nedavno na državnom natjecanju osvojio priznanja i nagrade za državnog prvaka u slastičarstvu.

Biskvit od limuna, cremoux od borovnice, tuile od kokosa Biskvit od limuna, cremoux od borovnice, tuile od kokosa (Foto: Lili Bašić)

Novi desertni meni spaja sezonske okuse u privlačne slastice kojima je nemoguće odoljeti: crémeux od kestena s poširanom kruškom te cilindar od šljive i cimeta – comfort na Zinfandel’s način.

Art deco ozračje Zinfandel’sa i pogled na Oleander terasu stvaraju atmosferu idealnu za posebno gurmansko iskustvo, romantične večere, poslovne susrete ili trenutke kad samo želite uživati u dobroj hrani i osjećati se posebno.

A kad se dan pretvori u jutro, Zinfandel’s mijenja ritam – miris svježe kave, hrskavi croissanti i domaći kruh s maslacem donose u Zinfandel’s najmirisniji doručak u gradu.

Nedjeljom se obitelji i prijatelji okupljaju na popularnom nedjeljnom brunchu, koji u prosincu dobiva svoju raskošnu blagdansku inačicu – uz pjenušac dobrodošlice i piano glazbu – savršen uvod u Advent.

Crémeux od kestena, poširana kruška, pjena od marcipana, gel od brusnica Crémeux od kestena, poširana kruška, pjena od marcipana, gel od brusnica (Foto: Lili Bašić)

Galerija Nova jela chefice Ane Grgić Tomić u restoranu Zinfandel’s Restoran Zinfandel’s uvijek je posebno iskustvo +18 Bisque juha, lagano pečena trilja, gel od crnog češnjaka

Čari ljeta na tanjuru: Esplanadin Le Bistro donosi mirise i okuse dalmatinskih vrtova Ponuda jela s à la carte jelovnika Le Bistroa bogatija je nego ikad Kremasti rižoto s koprivom, butarga od tune, finger limeta +15 Trilja, kora od sušene rajčice, velouté od bosiljka

Pročitaj još
Pročitaj još