Ponuda jela s à la carte jelovnika Le Bistroa bogatija je nego ikad
Ponuda jela s à la carte jelovnika Le Bistroa bogatija je nego ikad (Foto: Lili Bašić)
Zdravlje & prehrana

Čari ljeta na tanjuru: Esplanadin Le Bistro donosi mirise i okuse dalmatinskih vrtova

31-07-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Chefica Ana Grgić Tomić predstavlja novu kreativnu fantaziju à la carte okusa s daškom mora

Anin novi à la carte jelovnik donosi pregršt sezonskih sastojaka u privlačnim kombinacijama poput pečenih smokava s ružmarinom, medom i dimljenim bademima, mariniranih srdela, wagyu tartara s briošem od tartufa, punjenih cvjetova tikvice s jadranskim kozicama, raviola od mrkve i kardamoma, tartara od školjki sv. Jakova s marelicama i kavijarom, tunjevine s tacosima, rižota s butargom i limetom, trilje s palentom i šafranom, bifteka sa šparogama i niza odličnih deserata s notama meda, lavande i amalfijskog limuna.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Kad temperature u Zagrebu porastu, a ritam grada uspori, terasa restorana Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade postaje jedno od omiljenih mjesta na kojima se ljeto osjeća u svakom kutku: od pogleda na gradsku vrevu, do svježine poslužene na tanjuru i mirisa kave u hladovini terase.

Chefica kuhinje Ana Grgić Tomić upravo je za ljetnu sezonu osmislila à la carte jelovnik koji spaja jednostavnu eleganciju, sezonske sastojke i puno mašte – savršen za sve koji žele okusiti ljeto u svakom zalogaju.

Cvjetovi tikvice punjeni jadranskim kozicama Cvjetovi tikvice punjeni jadranskim kozicama (Foto: Lili Bašić)

Svježa i razigrana predjela koja otvaraju apetit

Marinirane srdele poslužene s ukiseljenim agrettijem, savurom od ljutike, grožđica i pinjola s hrskavom tapiokom osvojit će vaša nepca. Ovo jelo savršeno predočava našu filozofiju: malo sastojaka, a puno okusa, naglašava Ana.

Za intenzivne morske okuse tu je tuna marinirana u sojinu umaku i sezamu sparena s kukuruznim tacosima, pikantnom marmeladom od rajčice i čilija, aiolijem od bosiljka i gazpachom od pečene paprike i komorača. Prava mala eksplozija ljetnih okusa na tanjuru.

Marinirane srdele Marinirane srdele (Foto: Lili Bašić)

Ako volite školjke, oduševit će vas tartar od školjki sv. Jakova s Oscietra kavijarom, tartarom od ukiseljenih marelica, engleskim celerom i aiolijem od bazge. Zanimljivo, slojevito i profinjeno.

Ako preferirate vegetarijanska jela, svakako kušajte pečene smokve s ružmarinom i medom, s mousseom od kozje skute, pestom od dimljenih badema i uljem lista smokve – ovo je jelo prava senzacija na tanjuru.

Zalogaji su to koji mirišu na dalmatinske vrtove u najtoplijem dijelu ljeta.

Ako poželite blagu okrepu, predlažemo krem juhu od šparoga ili poznati Esplanadin rižoto u inačici s koprivom, butargom od tune i limetom kao idealno ljetno jelo.

Kremasti rižoto s koprivom, butarga od tune, finger limeta Kremasti rižoto s koprivom, butarga od tune, finger limeta (Foto: Lili Bašić)

Poznati sastojci u novom ruhu

Glavna jela uključuju i neke klasike pripremljene na suvremen način, a posebna se pažnja pridaje detaljima i odabiru sezonskih namirnica. Jelenji ossobuco poslužuje se s domaćim kukuruznim njokima u umaku od začinskog bilja i vina, dok je janjeći kare uparen s mladim graškom i brokulom, a za dodatnu teksturu tu je i panko crumble s notom mente.

Riba je u ljetnim mjesecima nezaobilazna, stoga predlažu sočnu i hrskavu pečenu trilju s koricom od sušene rajčice, bijelom palentom i slatko-pikantnom marmeladom od rajčice i čilija. Preporučuje se i poširani losos s marmeladom od rabarbare, kremom od wasabija i pjenom od korijandra.

U pripremi ovog jela upotrebljavaju se svi dijelovi ribe i ono je pravi primjer toga koliko održiva kuhinja može biti ukusna.

Tartar od školjke sv. Jakova Tartar od školjke sv. Jakova (Foto: Lili Bašić)

Svaki tanjur priča svoju priču

Ovaj je jelovnik posvećen ljetu – lagan je, sezonski i pun okusa koji podsjećaju na more i Mediteran. Svako jelo osmišljeno je tako da gostima pruži trenutak užitka i razlog za ponovni dolazak. Vjerujem da hrana mora biti autentična i pripremljena s ljubavlju, upravo onakva kakvu bih i sama željela jesti, ističe chefica Ana Grgić Tomić.

Uz sezonske novitete, na jelovniku su i dalje provjereni favoriti: zapečeni Esplanadini štrukli(uključujući bezglutensku verziju), tatarski biftek od ručno kosanog vrhunskog komada mesa, francuska juha od luka po izvornom receptu, hrskava Cezar salata s piletinom i pravi bečki odrezak pečen na maslacu poslužen s kremastim pire krumpirom i lisnatom salatom – za onaj poznati okus koji vas podsjeća na dom.

Juneći biftek, pečene šparoge, zapečeni batat s kuminom, umak od začinskog bilja Juneći biftek, pečene šparoge, zapečeni batat s kuminom, umak od začinskog bilja (Foto: Lili Bašić)

Deserti kao šećer na kraju

Za kraj nešto slatko: crémeux od paljenog meda s marelicama i želeom od pjenušca, tart s jagodama, pistacijom i frangipane kremom te desert od mariniranih smokava s lavandom, amalfijskim limunom i ricottom – sve redom privlačno i jako, jako fino.

Od ponedjeljka do nedjelje od 12 do 17 sati Le Bistro nudi i dnevni Menu du Jour: tri slijeda po izboru chefice uz čašu vina i kavu ili čaj, po cijeni od 42 eura. To je idealna opcija za sve koji žele vrhunsku hranu i revitalizirajući predah usred dana. Le Bistro poslužuje i à la carte doručak. Svaki dan od 9 do 11 sati u hladu terase možete uživati u svježem voću, jajima Benedict, avokado tostu, kroasanima, domaćim palačinkama i vrhunskoj kavi.

Restoran Le Bistro i ovog je ljeta jedno od zagrebačkih mjesta na koje se uvijek rado vraćate.

Bez obzira idete li na doručak, poslovni ručak, večeru s pogledom na grad ili jednostavno na mjesto gdje će vas dočekati poznata lica i gdje možete predahnuti uz čašu vrhunskog vina. Ugodna atmosfera, ljubazno osoblje i hlad terase stvaraju ugođaj kojem je teško odoljeti.

Biskvit od marinirane smokve Biskvit od marinirane smokve (Foto: Lili Bašić)

Galerija Ponuda jela s à la carte jelovnika Le Bistroa bogatija je nego ikad Kremasti rižoto s koprivom, butarga od tune, finger limeta +15 Trilja, kora od sušene rajčice, velouté od bosiljka

Svježi morski okusi, lokalni sastojci, vrhunski deserti: Hotel Esplanade nudi priču o Hrvatskoj na tanjuru Ljetni jelovnik hotela Esplanade pun je posebnih specijaliteta Mousse od bazge, gel od karameliziranoga grejpa, crumble od bijele čokolade i bazge, biskvit od badema i grejpa +15 Hrskava pjena od kozjeg mlijeka, mousse od dimljene i pečene kozje skute, šparoge, krema od konfitiranog žutanjka i meda

Pročitaj još
Pročitaj još