Ljeti nitko ne voli provoditi mnogo vremena u kuhinji. Posežemo za jelima koja su gotova u nekoliko minuta, no pritom je nešto teže paziti i na to da ujedno budu i dobra za naš organizam. Gljive su jedna od namirnica koja ujedinjuju i brzu pripremu i obilje prednosti za zdravlje našeg organizma.
Bilo da se nalaze u omletima, juhama, kao dodatak tjestenini ili pak naprosto brzinski pečene na žaru, gljive su često dio naših jelovnika, i to neovisno o sezoni. No osim što su lako dostupne i brzo se pripremaju, njihova redovita konzumacija može značajno pridonijeti zdravlju čitavog organizma. Obiluju mineralima poput selena, kalija, željeza, bakra i fosfora, a sve su to esencijalne tvari koje se ne nalaze često u namirnicama koje nisu životinjskog porijekla.
1. Čuvaju zdravlje mozga
Gljive, između ostalog, sadrže antioksidanse kao što su ergotionein i glutation, a prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Penn State, oni pomažu u prevenciji Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Zato predlažu jedenje barem pet komada gljiva dnevno, počevši od mladosti, kako bi se smanjio rizik od kasnijih neuroloških oštećenja. Za tim su tragom išli i znanstvenici sa Sveučilišta Singapur koji predlažu jedenje gljiva barem dvaput tjedno kao priloga u svrhu očuvanja kognitivnih funkcija.
2. Održavaju mladolik izgled
Već ranije spomenuti antioksidansi ergotionein i glutation imaju svoju funkciju i u očuvanju vanjskog izgleda. Naime, kada se oni nađu kombinirani u nekoj namirnici, pojačava se njihova učinkovitost pa štite organizam ne samo od bolesti nego i od utjecaja psihološkog stresa, koji pak nepovratno utječe na naš izgled odnosno na stvaranje bora. Zato uvrštavanje gljiva na jelovnik može biti jeftiniji način očuvanja mladolika izgleda.
3. Osnažuju kosti
Naiđete li u trgovini na pakiranje gljiva na kojem stoji oznaka UVB, bez imalo razmišljanja stavite ih u svoju košaricu. Zašto? Oznaka UVB ukazuje na to da su gljive tijekom svog rasta bile izložene sunčevoj svjetlosti, što nije uvijek slučaj, te su time spoj nazvan ergosterol pretvorile u vitamin D, koji je neophodan ne samo za našu kožu nego i za zdravlje čitavog koštanog sustava.
Posebno ih je važno uvrstiti u jelovnik ako inače ne jedete ili ne smijete jesti namirnice koje obiluju kalcijempoput mlijeka i mliječnih proizvoda zbog intolerancije na laktozu, kao i ako vam je dijagnosticiran manjak vitamina D.
4. Povoljno utječu na zdravlje srca
Gljive se često poslužuju kao dodatak glavnim jelima, a zasigurno ste primijetili da u toj kombinaciji čitavo jelo ima bolji okus, čak i bez potrebe za soljenjem, Naime, gljive sadrže glutamatne ribonukleotide koji im daju taj kiselkaso-slankasti okus. No najbolje od svega je to što jedna šaka gljiva sadrži svega 5 grama soli, vrlo malo masti i svega 25 kalorija te se tako ne opterećuje krvožilni sustav, a time ni srce kao njegovo središte.
5. Opskrbljuju energijom
S obzirom na to da gljive obiluju vitaminima skupine B, i to riboflavinom, folnom kiselinom, tiaminom, pantotenskom kiselinom i niacionom, pomažu u preradi drugih namirnica koje unosimo u svoj organizam. To znači da uz njihovu pomoć tijelo lakše i brže apsorbira energiju koju dobivamo od sve hrane koju jedemo te proizvodi crvene krvne stanice koje tijelom prenose molekule kisika.
Kad se uzmu u obzir sve te dobrobiti, kao i činjenica da se gljive ubrajaju u najzdravije namirnice svijeta, preostaje nam još samo odlučiti koje ćemo jelo s gljivama danas spremiti. Brzi omlet zvuči kao dobra ideja.