Imamo recept za brz, jednostavan, a preukusan umak od gljiva za koji će vam trebati pola kilograma šampinjona i tek nešto suhih vrganja, probajte! Odličan je kao preljev za tjesteninu, a u njega možete smjestiti i mesne okruglice ili pečenu piletinu.

Ako volite gljive, s ovim umakom neće pogriješiti. Brzo se i lako priprema, a odličan je s tjesteninom, ali i kao nadjev za bruschette. Možete ga poslužiti kao prilog uz mesna jela, posebno piletinu na tavi ili mesne okruglice, a najbolje se slaže sa zdjelom zelene salate. Budući da gljive spadaju u one namirnice koje nije preporučljivo podgrijavati, nemojte to raditi, ali ih slobodno pojedite hladne, kao namaz uz grissine ili krekere.

Sastojci:

- 500 g šampinjona
- 30 g suhih vrganja
- 1 veća glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 150 ml bijelog vina
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 grančice svježeg timijana
- 2 prstohvata soli
- malo papra
- maslinovo ulje

Priprema:

1. Suhe vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale gljive prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.

2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte ulje, sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak, majčinu dušicu te na laganoj vatri pirjajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.

3. Potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploške i nastavite pirjati narednih 5-6 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da se sve zajedno kuha nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i popaprite te pirjajte narednih 10 minuta.

4. Pred kraj dodajte slatko vrhnje, sve izmiješajte i kuhajte još nekoliko minuta do željene gustoće.

5. Ovako pripremljen umak poslužite uz tjesteninu, rižu ili uz meso.

Jeste li znali da su gljive jedna od 10 najzdravijih namirnica na svijetu? Konzumirajte ih češće, od njih možete napraviti i fini rižoto, gustu juhu, možete ih ispeći na tavi i jednostavno dodati u salatu.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju