Kada je riječ o hranjivom obroku, bilo doručku, ručku ili večeri, većina nas želi što jednostavnije rješenje, a ujedno i cjenovno prihvatljivo. Sve to krije se u omletu.

Omlet je jedan od mnogima najdražih načina pripreme jaja. Omogućuje da osim osnovne namirnice u obliku jaja dodamo povrće i začine po svojoj želji te tako sami oblikujemo jelo, istodobno zadržavajući sve hranjive tvari kojima obiluju jaja.

Njegova „proljetna“ verzija omogućuje nam da posegnemo za sezonskim namirnicama poput mladog luka i rotkvice te tako iskoristimo ono najbolje što nam priroda nudi u ovom trenutku, ali ih kombiniramo i s gotovo uvijek dostupnim namirnicama te tako stvorimo savršenu harmoniju okusa.

Obilje hranjivih tvari

Osim što su izvor nužnih bjelančevina, fosfora, selena, pantotenske kiseline te vitamina A, B12 i D, jaja su i cjenovno prihvatljiva namirnica te ujedno savršen odabir za one koji paze na prehranu jer se u 100 grama jaja nalazi svega 150 kalorija. Također smanjuju loš kolesterol.

Mladi luk jelu će dodati hrskavu teksturu, a također je prepun hranjivih tvari. Ističe se značajnom količinom vitamina C, K, A i vitamina B skupine, a od minerala tu su kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, magnezij, mangan.

Slika nije dostupna z

Zanimljivo je da se veće količine spomenutih tvari nalaze u lišću, a ne u glavici. I ono najvažnije, kratkom termičkom obradom, kao u slučaju omleta, neće izgubiti sve spomenute karakteristike.

Mnogima draga rotkivca svojevrsni je sinonim za proljeće i uskršnja jela, no jednako je tako vrijedna i u svakodnevnoj konzumaciji. Štoviše, prepuna je bakra, mangana, kalija te vitamina C i K, a ima i antibakterijska svojstva. Također se preporučuje osobama koje imaju neku od kožnih bolesti te je ujedno odlična za probavu, a od nje se može napraviti i sirup za iskašljavanje.

Slična svojstva ima i rajčicakoju u trgovinama možemo naći gotovo tijekom cijele godine. Bogata je kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, vitaminima K, B1, B6, B3, niacinom, folnom kiselinom, vitaminom C i provitaminom A. Njezina konzumacija ujedno čini kožu otpornijom na sunčeve zrake i pomaže izlučivanju viška vode iz organizma.

Mladi luk sezonska je namirnica koja čak i kratkom termičkom obradom zadržava hranjive tvari.

Sve spomenute namirnice temelj su za pripremanje omleta.

Sastojci:

2 svježa jaja
1 mladi luk
4 cherry rajčice
100 grama rotkvica
prstohvat soli i papra
100 grama mozzarelle
2 jušne žlice mlijeka

Priprema:
1. U posudi umiješajte jaja, dodajte dvije žlice mlijeka, začine i sitno narezani luk (i lišće i glavicu).

2. Na nauljenu tavu izlijte omlet, a dok se on peče, nasjeckajte rajčice, mozzarellu i rotkvice.

3. Kada primijetite da je smjesa u tavi postala homogena i poprima čvrsti oblik, dodajte preostale sastojke na jednu polovicu te ih prekrijte drugom polovicom omleta. Trebali biste dobiti oblik ispunjenog slova D.

4. Kada vidite da je omlet poprimio zlatnosmeđu boju, to je znak da je spreman za posluživanje.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju