U posljednje vrijeme ova je fleksibilna žitarica sve popularnija u Hrvatskoj. Od nje se radi kruh i tjestenina, priprema rižoto, a mogu se ispeći i vrlo ukusne palačinke
Pir, krupik ili dinkel (Triculum spelta) žitarica je slična pšenici koja potječe iz Azije gdje se uzgaja posljednjih 7000 godina.
U posljednje vrijeme i u Hrvatskoj jača njegova popularnost jer je u nutritivnom smislu bogatiji od pšenice, a zbog manjeg postotka glutena lakše se probavlja od ove sveprisutne namirnice.
Upravo zato pir je pogodan za prehranu svih generacija, posebice djece i starijih.
Obično se konzumira u obliku kuhanog oljuštenog zrna kao prilog jelima, u salatama ili varivima. S druge strane, od njegova se brašna i pahuljica pripremaju kruh, tjestenina te slični proizvodi.
Čuvar zdravlja
Bogat je vitaminima iz B-kompleksa i vitaminom K, sadrži magnezij, cink, željezo i mangan, kao i nešto kalija, kalcija i selena. U stotinu grama pira nalazi se čak 14 grama bjelančevina, pa je riječ o namirnici koja učinkovito zasićuje.
Dakako, ne treba zaboraviti da obiluje i prehrambenim vlaknima koje snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, reguliraju šećer te potiču rad probave.
Pirova nutritivna svojstva blagonaklono djeluju na osnaživanje imuniteta, opuštanje živčanog sustava, a potiču i rad metabolizma te se smatraju saveznicima mršavljenja.
Da biste uživali u blagodatima ove žitarice, potrebno ju je dobro sažvakati te odgovarajuće termički obraditi.
Cjelovita zrna pira potrebno je namočiti preko noći, te kuhati s vodom u omjeru 1:3 otprilike 60 do 90 minuta, ovisno o tome koliko želite osjetiti zrna “pod zubom”.
Za početak, zašto ne biste isprobali ovaj jednostavni recept za palačinke s pirovim brašnom koje su gotove za 20 minuta.