Šesti Festival svjetla Zagreb, kao uvod u proljetni dio turističke godine u glavnom hrvatskom gradu, održava se od 20. do 24. ožujka. Posjetitelji tijekom peta dana trajanja Festivala mogu obići 29 atrakcija na 24 lokacije.

Galerija

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld ranije je kazala kako je Festival svjetla Zagreb, koji TZGZ organizira od 2017. prilika da se istraže novi dijelovi grada koji su uključeni u ovogodišnji program kao i da se povežemo s drugim gradovima i zemljama, s obzirom da Festival ima međunarodni karakter.

Tako je ostvarena suradnja s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenika, navela je Bienenfeld.

Umjetnički paviljon Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ovogodišnji Festival, kako je rekla, osim čarolije svjetlosnih instalacija, šalje i poruku o važnosti očivanja prirode i održivosti. Naime, kroz suradnju s World Wide Fund for Nature (WWF) Adria poseba pažnja se skreće na zaštitu prirode, odgovornost prema okolišu i budućim generacijama.

Festival svjetla pridružit će se i globalnom događaju Sat za planet Zemlju pa će tako u subotu, 23. ožujka, u 20:30 sati biti na 15 minuta ugašena svjetla na svim festivalskim lokacijama.

Festival svjetla Zagreb uvršten je i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od prvog izdanja 2017. čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i drugi.

Otvorenje Festivala svjetla Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Festival svjetla svečano je otvoren u srijedu na zagrebačkom Trgu Marka Marulića. Na sve lokacije festivala ulaz je besplatan, a bit će otvorene svaki dan od 18 do 23 sata.

Ako vam treba poticaj da ovih dana, ako ste u mogućnsti, prošetate Zagrebom, zavirite u galeriju na početku teksta i pogledajte mali do čarolije koja će vas dočekati na gradskim ulicama.(Hina/M.B.)

15 ideja kako lampice mogu ostati u domu i nakon blagdana