Šesti Festival svjetla Zagreb, kao uvod u proljetni dio turističke godine u glavnom hrvatskom gradu, održava se od 20. do 24. ožujka. Posjetitelji tijekom peta dana trajanja Festivala mogu obići 29 atrakcija na 24 lokacije.

Galerija Pogled na HNK osvijetljen povodom Festivala svjetla Pogled na HNK osvijetljen povodom Festivala svjetla Marulićev trg +13 Na Tuškancu je instalacija posvećena Draženu Petroviću

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld ranije je kazala kako je Festival svjetla Zagreb, koji TZGZ organizira od 2017. prilika da se istraže novi dijelovi grada koji su uključeni u ovogodišnji program kao i da se povežemo s drugim gradovima i zemljama, s obzirom da Festival ima međunarodni karakter.

Tako je ostvarena suradnja s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenika, navela je Bienenfeld.

Umjetnički paviljon Umjetnički paviljon (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Ovogodišnji Festival, kako je rekla, osim čarolije svjetlosnih instalacija, šalje i poruku o važnosti očivanja prirode i održivosti. Naime, kroz suradnju s World Wide Fund for Nature (WWF) Adria poseba pažnja se skreće na zaštitu prirode, odgovornost prema okolišu i budućim generacijama.

Festival svjetla pridružit će se i globalnom događaju Sat za planet Zemlju pa će tako u subotu, 23. ožujka, u 20:30 sati biti na 15 minuta ugašena svjetla na svim festivalskim lokacijama.

Festival svjetla Zagreb uvršten je i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od prvog izdanja 2017. čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i drugi.

Otvorenje Festivala svjetla Otvorenje Festivala svjetla (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Festival svjetla svečano je otvoren u srijedu na zagrebačkom Trgu Marka Marulića. Na sve lokacije festivala ulaz je besplatan, a bit će otvorene svaki dan od 18 do 23 sata.

Ako vam treba poticaj da ovih dana, ako ste u mogućnsti, prošetate Zagrebom, zavirite u galeriju na početku teksta i pogledajte mali do čarolije koja će vas dočekati na gradskim ulicama.(Hina/M.B.)

15 ideja kako lampice mogu ostati u domu i nakon blagdana Lampice Lampice Lampice +12 Lampice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju