Svi ljubitelji čokolade bit će oduševljeni čokoladom u čokoladi s čokoladom na čokoladi, obloženom i punjenom čokoladom
Torta zvana 'slučajnost' nastala je eksperimentiranjem i prilagođavanjem vlastitim nepcima. naša blogerica i kuharica Mare inspiraciju je crpila iz tri različita recepta i na kraju je došla do onoga što smatra savršenom tortom. Ne presuhom, ne premokrom i ne s previše kreme, a niti preslatkom nego jednostavno – savršenom fino.
Slijedi recept za duplu mjeru. Obavezno prvo pročitajte recept pa tek onda pristupite pripremi kolača. Iako se na prvi pogled čini kao da je dosta posla i da je komplicirano, mislim da nema jednostavnije torte od ove.
Napomena: prvo napravite kremu te ju stavite u hladnjak ili zamrzivač.
Za kremu vam je potrebno:
300 g čokolade, crne ili čokolade za kuhanje
300 ili 400 ml slatkog vrhnja
Za biskvit:
200 g čokolade, crne ili za kuhanje
250 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
400 g šećera
12 jaja, odvojiti na bjelanjke i žutanjke
300 g brašna
Žličica mljevenog cimeta
Žličica mljevenog kardamoma
Naribana korica 1 limuna iz organskog uzgoja
Prstohvat soli
Za premaz:
400 do 500 g marmelade od naranče ili konfiture od višnje (s barem 50 do 60 posto voća)
Priprema:
1. Prvo pripremite kremu. Na pari kuhajte slatko vrhnje s čokoladom dok se ne rastopi. Dobro miješajte ili slabo tucite i miješajte pjenjačom kako bi se sastojci što bolje stopili. Stavite u hladnjak ili zamrzivač da se što bolje ohladi.
2. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite biskvit. Najprije razdvojite jaja na bjelanjke i žumanjke. Staviti čokoladu da omekša.
3. Polovicu šećera s maslacem pjenasto umiješajte. Dodajte žutanjke, jedan po jedan, te omekšalu čokoladu.
4. Bjelanjcima dodajte preostali šećer i istucite u snijeg.
5. U smjesu od žutanjaka naizmjenično dodajte malo snijega pa malo prosijanog brašna. Snijeg će zbog šećera biti relativno čvrst, ali je svejedno bolje polako i oprezno ga preklapati u smjesu.
6. Lim obložiti papirom za pečenje. Tijesto izlijte u lim. Kako se radi o dvostrukoj mjeri, potrebno je uzeti što veći četvrtasti lim ili tijesto podijeliti na dvije okrugle forme za torte. Ako uzmete forme različite veličine, moći ćete raditi tortu 'na kat'.
7. Pecite 35 do 40 minuta pa polagano otvorite pećnicu i tijesto u sredini probodite drvenom čačkalicom kako biste provjerili je li do kraja pečeno. Volite li jače pečeni biskvit ostavite ga u pećnici i 45 minuta te ugasite i ostavite još 5 minuta u zatvorenoj pećnici.
8. Posipajte čistu kuhinjsku krpu šećerom i ispečeni kolač izvrnite na krpu te odstranite papirom te pustite da se dobro ohladi najmanje sat vremena ili dulje. Prerežite po sredini vodoravno.
Priprema marmelade i kreme
1. Biskvit otklopite tako da prerezana sredina obje strane bude okrenuta prema gore. U lonac istresite marmeladu i polako zagrijavajte na srednje jakoj vatri kako bi se dobro otopila. Stavite u cjediljku (sito) i propasirajte na jednu polovicu biskvita te dobro raspodijelite i razmažite nožem. Ponoviti i na drugoj polovici.
2. Kremu s čokoladom izvadite iz hladnjaka i mikserom ili u kuhinjskom stroju pripremite kao što bi inače pripremali tučeno vrhnje (šlag). Premažite kremom jednu stranu biskvita te poklopite drugom. Gornji dio te strane torte premažite dobro kremom i ukrasite po želji.
Napomene:
1. Tko voli gorak okus čokolade u kremu može staviti jednaku količinu slatkog vrhnja i crne čokolade. Tko je za kremastiji i blaži okus neka koristi čokoladu za kuhanje ili mliječnu čokoladu i malo više slatkog vrhnja.
2. Tko želi bijelu tortu, neka pripremi manje kreme, a na vrh torte stavi ili bijelu rastopljenu čokoladu ili šećerni preljev, tekući ili od valjanog fondanta.
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)