Za sve one kreativne, koji uživaju u izradi torti i kolača fondant ili ticino masa je prava igračka. Gusta masa koja se rasteže poput gume za žvakanje, lako se oblikuje i savija i finog je okusa trenutno je vrlo popularna, a kupovne torte koje sadrže ukrase od fondant paste mogu biti vrlo skupe. Zato budite kreativni, zamijesite finu i zdraviju pastu koja ne sadrži umjetne sastojke i uživajte u vlastitom malom remek djelu

 

Fondant masa - sastojci:

  • 50 g margarina
  • 1 žlica svijetlog meda
  • 1/2 vrećice bijele želatine u prahu
  • Nekoliko kapi ekstrakta od vanilije
  • 0,03 vode (čašica za rakiju)
  • 600 g šećera u prahu

Fondant masa - priprema:

  1. U vodi otopite želatinu u prahu. U lončiću zagrij med tek dok se ne otopi(pazi da ne zakipi).
  2. Med maknite s vatre i dodaj margarin te miješajte dok se u potpunosti ne otopi.
  3. U smjesu dodajte rastopljenu želatinu i par kapi ekstrakta od vanilije (radi boljeg okusa).
  4. U veću posudu stavite šećer u prahu te dodajte smjesu meda, margarina, želatine i ekstrakta vanilije.
  5. Sve zajedno miješaj rukama dok ne dobijete glatku smjesu poput tijesta za pizzu. Želite li masu obojiti odvojite dio i u njega dodajte prehrambenu boju po želji.

Savjet:

  • Ako je smjesa premekana ili ljepljiva dodajte još malo šećera u prahu
  • Želite li razvaljati masu, kako se ne bi ljepila po podlozi umjesto brašna posipajte šećer u prahu.
  • Nakon što ste pastu oblikovali po želji po njoj možete crtati, utiskivati uzorke ili lijepiti ukrase

Pročitajte recepte za deserte koje možete obogatiti fondant masom:

Brzo smutite i uživajte: Recept za najjednostavnije muffine s jagodama Gotovi za tren: Fini muffini od kokosa bez trunke brašna Recept za kolač s bazgom: Ukusan desert za čiju vam pripremu treba 10 minuta

Muffini s fondant masom Foto: Shutterstock