Sastojci za biskvit:
- 4 velika jaja
- 150 grama šećera u prahu
- 225 grama oštrog brašna
- 225 grama maslaca sobne temperature
- 2 male žlice praška za pecivo
Sastojci za glazuru od bazge:
- 4 velike žlice sirupa od bazge
- 1 velika žlica limunova soka
- 100 grama šećera u prahu
Dodatni sastojci:
- malo maslaca za premazivanje kalupa
- oštro brašno za kalup
Priprema kolača:
- Kalup za pečenje (oblik po želji) premažite maslacem i posipajte oštrim brašnom. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U posudu za miksanje ubacite maslac sobne temperature i šećer pa miksajte oko pet minuta, sve dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Zatim u nju ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta dobro promiksajte da se sjedini s ostatkom smjese. Naposljetku dodajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo.
- Smjesu ulijte u kalup, poravnajte sa špatulom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 40-ak minuta, ovisno o jačini vaše pećnice tj. sve dok se kolač ne odvoji od rubova kalupa i ne poprimi tamnu zlatnožutu boju. Tada ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
- U međuvremenu pripremite glazuru. Pomiješajte sirup od bazge i limunov sok, dodaje šećer i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Kada se kolač ohladi, prelijte ga s glazurom.
Inspirirajte se našim popisom s preko 100 recepata za vječne klasike, torte od sira, pite i savijače.
Isprobajte i ostale recepte s bazgom: