Sunčan dan na Paklenici okupio je oko 150 djece u dobio od 6 do 12 godina kako bi učili o gorskom spašavanju te kako pomoći unesrećenim osobama u prirodi, a naučili su i koliko je važno odgovorno ponašanje u prirodi.

Galerija

Mali heroji imali su priliku družiti se s pripadnicima jedne od najnesebičnijih službi u Hrvatskoj. Riječ je pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), čiji su članovi većinom volonteri. Omogućio im je to projekt „Mali heroji“ Lidla i HGSS-a, kroz koji djeca uče o snalaženju u prirodi i gorskom spašavanju.

Kako se ne izgubiti, što učiniti ako se izgubite, kako reagirati ako se susretnete s osobom kojoj treba pomoć, kako pomoći ozlijeđenom – sve su to važne lekcije koje HGSS-ovci nesebično dijele s tisućama djece različitog uzrasta i na taj način šire ideju o tome koliko priroda može biti predivna, ali i opasna.

Mali heroji na Paklenici Foto: Nova Studio

Iza Mladena Mužinića, instruktora HGSS-a, već je 40 godina radnog staža u HGSS-u. Osim što akcije u kojima je sudjelovao u istom trenutku mogu biti i izrazito teške i uzbudljive, prioritet i dalje daje edukaciji, koja bi trebala biti prevencija za ozbiljne akcije.

„Ovdje smo da djecu i njihove roditelje približimo prirodi, da se na siguran način znaju kretati i tako uživati u prirodi. Nama je puno jednostavnije učiti odrasle ljude i djecu i puno pričati nego se naći u kritičnim trenucima gdje riskiramo svoje živote da bismo spasili drugog“, rekao je Mladen.

Mali heroji na Sljemenu: HGSS obučava nove generacije koje su spremne pomagati drugima

Kada se upoznaju s osnovnim pojmovima i scenarijima koji su mogući u prirodi nešto surovijeg terena, djeca bolje razumiju što znači biti gorski spašavatelj i taj ih posao sve više privlači. Martin, polaznik radionice, oduševljeno nam je otkrio kako želi biti gorski spašavatelj od svoje treće godine.

Mali heroji na Paklenici Foto: Nova Studio

HGSS-ovac ne može biti baš svatko. Jadran Kapović, pročelnik komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, objasnio je postupak pristupanja ovoj službi.

„Članom se postaje na poziv dva spašavatelja. Naši spašavatelji članovi su planinarskih, alpinističkih speleoloških društava i tamo biraju ljude shodno karakteru. Poziva ih se u službu, prolaze jedan period promatranja i nakon toga ih se prima u službu te počinju sa školovanjem.“

Hrvatska gorska služba spašavanja jedina je hrvatska organizacija čiji pripadnici za svoj rad ne primaju financijsku naknadu. Oni uživaju u pomaganju drugima, odriču se svojeg privatnog vremena kako bi bili na raspolaganju onima u potrebi i te kvalitete u njima prepoznali su i oni najiskreniji – djeca.

Mali heroji na Paklenici Foto: Nova Studio

„Ti dječaci i djevojčice doma odlaze s tim zasluženim diplomama, s nekim novim poznanstvima, nekim novim iskustvima i znanjima i, evo, možda smo čak i regrutirali neke nove buduće generacije HGSS-ovaca“, rekla je Lana Jugo, voditeljica Odnosa s javnošću u Lidlu.

Koje su sve lekcije naučili, što je najviše okupiralo pažnju djece i tko već zna što želi biti u budućnosti, pogledajte u videu.

Mali heroji, budući humanitarci: Najnesebičnija služba pomoći u Hrvatskoj podijelila znanje o spašavanju ljudi

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.