Mali heroji velikog srca ponovo su u akciji. Prošle nedjelje su na Sljemenu zajedno s najnesebičnijom službom u Hrvatskoj – HGSS-om učili kako pomoći drugima u nevolji, ali i samima sebi. Učilo se mnogo toga - od osnova prve pomoći i spuštanja užetom do rada s psima tragačima. Svoje znanje HGSS-ovci su rado podijelili s budućim naraštajem koji će jednoga dana zauzeti njihovo mjesto.

Došlo nam je 170 djece između 6 i 12 godina družiti se s HGSS-om. Radi se interaktivnim i edukativnim radionicama snalaženja u prirodi i prvoj pomoći u prirodi gdje HGSS želi svoje znanje i iskustvo prenijeti na mlađe naraštaje, rekla je Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska

Ovaj prekrasan projekt pokrenuo je Lidl u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, a ta suradnja na koju su jako ponosni traje već pune četiri godine i ne misle tu stati.

Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio

HGSS je naš ambasador za naš brend Okusi zavičaja, za najbolju hranu koju možete za sebe zamisliti kada idete u planine. Raste broj djece na ovim našim radionicama, evo danas imamo rekordan broj. U planu ove godine još je i Žumberak, splitski park Zvončac, Platak tako da ovim putem pozivam sve da dođu, objasnila je Marina.
Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio
Iako za Hrvatsku gorsku službu spašavanja znaju gotovo svi, malo je onih koji znaju da je njihov rad baziran isključivo na volonterstvu. Baš zbog toga možemo bez zadrške reći da su jedna od najnesebičnijih službi u Hrvatskoj jer svakodnevno izlažu sebe i svoje živote riziku kako bi spasili druge. HGSS-ovci su pravi znalci u svom poslu, a svoje znanje i dogodovštine s terena rado su podijelili s djecom.

Djeci ovdje prvenstveno želimo usaditi lijepe navike odlaska u prirodu, kretanja po prirodi, ali i da nauče kako to raditi sigurno. Uči ih se kako da se ne izgube, što da naprave ako se izgube i osnove prve pomoći ako im se dogodi nekakva ozljeda da si mogu sami pomoći dok mi ne dođemo, rekao je Jadran Kapović iz HGSS-a.

Lijepi sunčani dan bio je kao stvoren za dan u prirodi i aktivnosti kojima su djecu podučavali. Mali heroji su tako imali prilike sudjelovati u četiri različite radionice: Osnove gorskog spašavanja, Kako se ne izgubiti i što napraviti ako se to dogodi?, Rad s nosilima i tirolska prečnica (žičara) i Mala škola prve pomoći. Iako je svaka od radionica kojoj su pristupili zanimljiva na svoj način, jedna je većini ipak bila draža od ostalih.
Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio
Bio mi je najzanimljiviji pas zato što je zabavan i jer trči uokolo i traži nas i još smo ga mogli pomaziti i dati poslasticu, rekla je mala heroina Sara Smoljo, a isto nam je potvrdio i Jadran iz HGSS-a: Mislim da je pas najzanimljiviji. Svi vole životinje, a pogotovo pse, a nakon ovog prvog ciklusa do podne, sad idemo na jednu žičaru tako da je to možda najatraktivniji dio jer se mogu osjetiti kao HGSS-ovci kad su u akcijama, kad vise na konopima.

Djeca su učila vezati zavoje i kako pomoći sami sebi ako se ozlijede dok čekaju HGSS-ovce da im priskoče upomoć. HGSS veliki naglasak stavlja na timski rad jer oni zaista svi rade zajedno kako bi pomogli unesrećenima, a isto to su nastojali prenijeti i djeci.
Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio
Danas smo djecu učili prvoj pomoći, kako pristupiti osobi koja krvari, zaustaviti krvarenje kako bismo mogli pomoći svom prijatelju u nezgodi. Bili su im jako zanimljivi zavoji. Radili smo s flasterima, pričali smo im kada su negdje u planini ili u šumi s roditeljima da moraju ponijeti vodu, naučili smo ih kako nazvati 112 i prije svega smo ih naučili timskom radu da moraju jedan drugom pomoći, rekla je Sanja Hojsak iz HGSS-a.

Ovaj Lidlov projekt koji iz godine u godinu privlači sve više djece ponovo je pokazao svu ljepotu zajedništva i što se njime sve može postići. Mali heroji naučeno znanje lako će primijeniti i u stvarnim situacijama ako se u njima ikada nađu, a ovo zabavno i edukativno iskustvo zasigurno će pamtiti još dugo vremena.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju