SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:

- 25 dag brašna
- 12 dag maslaca
- 5 dag šećera
- 1 jaje srednje veličine
- 1 jušna žlica kiselog vrhnja
- prstohvat soli

SASTOJCI ZA NADJEV:

- 40 dag bundeve
- 15 dag šećera
- 3 jaja
- 125 ml slatkog vrhnja

Recept za juhu od buče koja uz tri dodatka može zamijeniti i ručak

PRIPREMA PITE OD BUNDEVE:

1. Narežite bundevu na manje kockice. U veću zdjelu stavite vodu, ubacite u nju narezanu bundevu i pustite da zavre i kuhajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša. Nakon kuhanja ocijedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu. Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete zgnječiti gnječilicom za krumpir.

2. Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. U brašno ubacite sol i šećer. Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima. Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a prije mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.

Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake koji je taaaako dobar!

3. U mješavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i žlicu vrhnja pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne prhko kao što bi trebalo biti. Čim se svi sastojci povežu u glatku kuglu, možete završiti s miješenjem. Kuglu tijesta rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta. Tijesto se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše valjalo.

4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon hlađenja tijesto stavite na podlogu posipanu oštrim brašnom te ga razvaljajte. Stavite tijesto u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krpanje eventualnih rupa koje mogu nastati tijekom prenošenja tijesta u kalup. Stavite tijesto bez nadjeva u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok tijesto ne požuti. Zatim ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Gotov za 20 minuta: Najfiniji kolač od kokosa koji se topi u ustima

5. Sada se prebacite na završetak pripreme nadjeva. Jaja i šećer tucite mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smjesa ne postane svijetlo žuta. U bundevu umiješajte slatko vrhnje pa nakon toga u dobivenu smjesu lagano umiješajte tučena jaja sa šećerom.

6. Opet uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Ulijte nadjev u ohlađeno tijesto i stavite pitu da se peče. Bit će gotova za 40-ak minuta. Kada primijetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz pećnice i staviti na hlađenje.


SAVJET PLUS:

- pitu možete oplemeniti različitim začinima na dva načina. U vodu u kojoj kuhate bundevu možete dodati malo cimeta, naribanog đumbira i muškatnog oraščića ili pak iste začine možete staviti u nadjev

- možete je poslužiti uz dodatak tučenog slatkog vrhnja