Podjela brašna na glatko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podjela govori nam o tome na koji se način brašno samljelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti dobro ispali.

Oštro brašno koristimo u situacijama kad ne želimo da ono jako brzo upije vlagu, stoga je odličan izbor kad želimo posuti radnu površinu prije nego što razvaljamo tijesto. Kod oštrog brašna čestice su veće, dok su kod glatkog sitne, a upravo ta tekstura pravi razliku.

U nastavku možete provjeriti u kojim se receptima koristi glatko, a u kojima oštro brašno.

Glatko brašno koristimo za:

Oštro brašno koristimo za:

  • posipanje radne površine
  • zgušnjavanje jela
  • prhko tijesto
  • kekse
  • kuhano tijesto
  • žličnjake
  • pohanje.

Za sve te recepte jasno je koje se brašno koristi, ali raspravu izaziva pitanje:

Koje brašno ide u palačinke?

Postoje zagovaratelji i jedne i druge opcije, a vi provjerite naš recept za palačinke mekane kao duša, u koje ide pola oštrog, a pola glatkog brašna.

Što je to tip brašna? 

Osim te podjele, postoji još jedna, stručnjaci kažu najvažnija podjela brašna - po tipovima.

Ako ste se ikad zapitali što točno znači tip 400, 500 ili pak 700, čitajte sljedeće retke jer vam donosimo objašnjenje koje će vam kasnije pomoći da uvijek odaberete pravi tip brašna s obzirom na recept koji želite napraviti.

Tip brašna zapravo određuje sadržaj pepela u brašnu. A kako je pepeo završio u brašnu?

Kao što nam je svima dobro poznato, pepeo nastaje kad nešto zapalimo. Upravo se to događa i s brašnom. Na primjer, uzmete 100 grama brašna, stavite ga na visoku temperaturu i spalite ga. Ono što nam ostaje, pogađate, jest – pepeo. U ovom slučaju taj je pepeo udio minerala u brašnu.

Ugljikohidrati iz brašna će izgorjeti, a ostat će minerali u obliku pepela. Što više minerala ima brašno, znači da je višeg tipa. Primjerice, kad spalimo 100 grama brašna, dobijemo 400 miligrama pepela, a to znači da je brašno tip 400.

Ako želite, primjerice, mekane buhtle ili nježne biskvite koji se tope u ustima, tada trebate birati brašno što nižeg tipa sa što manjim udjelom proteina, odnosno trebate koristiti pšenično glatko brašno, objasnila je na svome blogu Aleksandra, a još korisnih savjeta, preporuka i recepata možete pronaći na njezinu blogu Moja mala kuhinja.

Provjerite zlatne savjete kako napraviti najbolje prhko tijesto za kolače. 

Ako tražite recepte za kolače od dizanog tijesta, kolače s prhkim tijestom, pite, savijače i torte s mekanim biskvitima, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.