Svježe pečene buhtle tako neodoljivo podsjećaju na tople i mirisne kuhinje naših baka, na šalicu vrućeg mlijeka te bezbrižnost djetinjstva.
Iako su ovakve idile ostale daleko u našim sjećanjima, vrlo ih lako možemo oživjeti, barem što se mirisa i okusa tiče jer umijesiti i ispeći mekane i mirisne buhtle nije ni približno teško kako se možda na prvu čini.
Dizano tijesto nije rezervirano samo samo za mame i bake, ako nikad dosad niste umijesili dizano tijesto ove su buhtle prava prilika za to.
Ako nemate domaćeg džema od šljiva, buhtle napunite onim džemom kojeg imate ili najviše volite, ali isto tako vas ništa ne priječi da ih napunite čokoladom ili omiljenim namazom od lješnjaka i čokolade. I, kad mijesite buhtle?
Sastojci za buhtle:
- 500 g glatkog pšeničnog brašna
- 20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
- 200 ml toplog mlijeka
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ribana korica od pola limuna
Za punjenje:
- džem po izboru
- čokoladni namaz
Za posip:
- šećer u prahu za posipanje
Buhtle - priprema:
- U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac (ostavite ga na toplom). U drugu posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.
- Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite s vatre, prohladite jedno 10 minuta pa dodajte jedno izmućeno jaje.
- Dodajte pripremljene tekuće sastojke u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte (kuhačom ili mikserom nastavcima za tijesto). Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.
- Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, točnije dok ne udvostruči obujam.
- Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, kratkoga premijesite pa ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga odabranim nadjevom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.
- Buhtle slažite u maslacem premazan pleh (okrugli ili kvadratni) za pečenje i to tako da su spojevima okrenute prema dolje. Buhtle slažite jednu do druge, ali ih nemojte previše stiskati jer im treba prostora za dizanje.
- Prekrijte krpom i ostavite da se buhtle još jednom dižu (najmanje 30 minuta). Prije pečenja ih premažite omekšalim maslacem.
- Buhtle stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok buhtle ne poprime lijeu zlatnu boju.
Malo ih ohladite, pospite obilato šećerom u prahu pa poslužite uz šalicu omiljenog toplog napitka.
Ili ste možda više za krafne? Ako je vaš odgovor potvrdan, imamo savršen recept za krafne u kojem vam otkrivamo i tajne koje sprečavaju upijanje masnoće. Ako su buhtle punjene s džemom od šljiva, s čime su punjene krafne? S džemom od marelica, naravno!
Znamo da je krafne lakše kupiti, nego napraviti kod kuće, no uz ovaj najlakši recept za krafne iz pećnice kupovne će krafne postati prošlost.
Ako pak tražite recepte za torte, kekse i kolače inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.