Ako razmišljate kako preurediti neki stari komad namještaja, čitajte dalje jer donosimo ideju kako staru, drvenu komodu pretvoriti u komad namještaja za koji će vas svi pitati gdje ste ga kupili.

Galerija

Jedan takav primjer s nama je podijelila odgajateljica Vedrana Parović iz Splita koja priznaje da joj se baš žao što nije upisala školu za stolare.

Ljubav prema ovome poslu nije zapostavila, već je na svom profilu na Instagramu počela objavljivati prizore iz svoje radionice.

Neki su komadi doslovno spašeni iz krupnog otpada, a vrlo često u moju radionicu stižu i oni komadi kojih se vlasnici ne žele odreći, ali im je jednostavno dosadila boja ili su renovirali prostor pa im ta stara boja namještaja više ne paše, govori Vedrana.

Komoda Vedrane Parović Foto: Privatna arhiva

Takva je situacija bila s komodom koja nam je zapala za oko. Originalna tamna boja vlasnicima je zatvarala prostor i nije se uklapala u novo uređenje pa su potražili njezinu pomoć.

Komoda je prvo rastavljena i temeljito očišćena od prašine i masnoća. Ravne površine su brušene električnom brusilicom, a svi utori i izbočine ručno brusnim papirom. Sve je ponovno očišćeno od prašine i nanesena je temeljna boja na bazi vode pa pokrivna bijela u nekoliko slojeva. Boju sam nanosila kombiniranjem četke i spužvastog valjka.

Kad se ona dobro osušila na komodu su nanesena dva sloja bezbojnog laka satenskog sjaja za dodatnu zaštitu, objasnila nam je postupak. Zanimljivo je da je Vedrana sve ručke i šarke potopila u kečap pa oribala žičanom spužvicom do zlatne boje.

Za jedan ovakav pothvat potrebno je 20-ak sati rada, govori nam Vedrana i dijeli savjet svima onima koji se žele okušati u preuređenju namještaja.

Za one koji se i sami žele okušati u bojanju namještaja sve što vam zapravo treba su želja i strpljenje.

Ne dajte da vas greške obeshrabre i sama sam ih napravila bezbroj, ali čak i te greške su bile korisna škola. Brusi, kreni ponovo i vjerujte mi da ćete taj komad namještaja kojeg ste sami uredili voljeti i cijeniti više od ijednog kupljenog, zaključila je Vedrana.

Još radova Vedrane Parović možete pogledati na profilu hobbyt_art.

Komoda Vedrane Parović Foto: Privatna arhiva

Pogledajte i kako je par iz Osijeka preuredio staru komodu. 

Krasno ju je sredila! Lidija se s 20 godina preselila na selo pored Đurđevca i renovirala staru kuću