Većina nas traži način kako "izmisliti" još barem malo dodatnog prostora u kuhinji. Zaista, u kuhinji se svaki kvadratni centimetar više računa, a mi vam donosimo 12 trikova s kojima ćete ih lako stvoriti i u minijaturnoj kuhinji.
1. Postavite zidnu ploču za vješanje alata
Na zidove stane puno više stvari nego što mislimo. Na ovakvu ploču možete objesiti lonce, tave, pa čak i kanistre u koje se može smjestiti kuhinjski pribor. Umjesto još nekoliko polica koje će ograničiti prostor, isprobajte ovu praktičnu ploču koja omogućava vrlo fleksibilno i prilagodljivo organiziranje prostora u kuhinji.
2. Iskoristite gornji dio kuhinjskih ormarića
Na njih, primjerice, možete posložiti servis za jelo za posebne prigode i dodatne lonce koje ne koristite svakodnevno. Ako vas brine hoće li sve izgledati prenatrpano i neuredno, posuđe možete staviti u lijepe košare.
3. Koristite sklopivi stol
I u najminijaturniju kuhinju stane stol za objed - samo neka bude sklopiv. On može biti postavljen na zidu, ispred prozora ili čak na polici. Na taj način možete ga koristiti kad trebate te maknuti kad vam nije potreban.
4. Nabavite slatke stolice na sklapanje i objesite ih
Bez obzira na to odlučili se za sklopivi stol ili ne, prostor možete osloboditi i tako da koristite sklopive stolice koje ćete objesiti kada ih ne koristite.
5. Postavite male police gdje god možete
Najbolje će biti ako su police plitke, odnosno dovoljno duboke da na njih stane jedan red boca i staklenki. Plitke police možete postaviti gotovo bilo gdje.
6. Koristite prozore kao prostor za odlaganje
Koliko ćete moći iskoristiti prozore, naravno, ovisi i o tome koliko su prozori duboki, a isto tako možete iskoristiti i prostor ispred prozora tako da, primjerice, ondje objesite lonce i tave.
7. Stavite posuđe na otvoreno na police
Ako vam u ormarićima u kojima držite posuđe nedostaje prostora, stavite ga nekamo drugamo na otvoreno. Nabavite samostojeću policu ili uži visoki stalak za knjige i na njih posložite posuđe.
8. Vrh hladnjaka pretvorite u minijaturnu smočnicu
Na vrhu hladnjaka možete držati raznorazne stvari. Jedini je problem što takvo držanje stvari može izgledati neuredno ili neorganizirano, ali ako, na primjer, napravite izbor najkorištenijih sastojaka za kuhanje, to će izgledati organizirano i lijepo. I u trenu ćete dohvatiti sve što vam treba.
9. Objesite magnetnu policu za noževe
Kada je prostor za radnu površinu ograničen, svaki kvadratni centimetar je važan. Pronađite još malo prostora tako da pribor za jelo stavite na zid na magnetnu traku za noževe. Možete je koristiti i za drugi pribor za jelo i pripremu hrane, ne samo za noževe. Ukratko, objesite sve što možete, na taj način najlakše dobivate na prostoru, a obješeni predmeti postaju dekoracija.
10. Iskoristite vanjske stranice i dno kuhinjskih ormarića
Ako imate ormariće čije vanjske stranice ne dodiruju zid, možete dobiti i nekoliko četvornih metara dodatnog prostora za pohranu. Na njih možete postaviti metalne držače za kuhinjski alat, police i drugo. Na vanjsko dno ormarića postavite kukice i objesite šalice i manje predmete ili magnetne trake s kojih će visjeti začini u malim staklenkama s metalnim poklopcima.
11. Koristite poslužna kolica za pripremu hrane
Ili u bilo koju svrhu koja vam je u tom trenutku potrebna. Kolica možete jednostavno spremiti u ormar ili u kut kada vam ne trebaju te ih ponovno lako izvaditi kada su vam potrebna.
12. Stavite dasku za rezanje preko sudopera
Na taj način dobit ćete dodatni radni prostor u kuhinji. Dasku postavite preko pola sudopera tako da i dalje možete lako oprati namirnice ili nož dok pripremate hranu.