Nezaboravna haljina s oskarovskog crvenog tepiha svakako je i ona koju je Lupita Nyong'o nosila na 86. dodjeli Oscara 2014. godine kada je osvojila zlatnog kipića za najbolju sporednu glumicu u filmu "12 godina ropstva". Bajkovita puder plava kreacija modne kuće Prada smatra se jednom od najznačajnijih haljina u povijesti Hollywooda.

Galerija

Oscari su po 86. put dodijeljeni 2. ožujka 2014. godine, a među najistaknutijim zvijezdama te večeri bila je glumica Lupita Nyong'o. Bio je to njezin prvi dolazak na Oscare i već je bio za povijest. Dan nakon 31. rođendana, kojeg je proslavila 1. ožujka, Lupita je osvojila Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu u biografskoj drami "12 godina ropstva" u kojoj je odigrala ropkinju Patsey.

Lupita Nyong'o u plavoj haljini modne kuće Prada na dodjeli Oscara 2014. godine - 8 Foto: AFP

Na oskarovskom crvenom tepihu prije devet godina Lupita je ostavljala bez daha u bajkovitoj, lepršavoj haljini dubokog dekoltea s potpisom modne kuće Prada u čijem je kreiranju sudjelovala i sama glumica. Za njezin cjelokupan stajling bila je zadužena stilistica Micaela Erlanger koja je i izabrala upravo Pradu da šije haljinu za Nyong'o. Nakon što su objavljene nominacije za Oscara, za kreiranje Lupitine toalete natjecali su se i Stella McCartney i Alexander McQueen, no Erlanger je taj zadatak odlučila povjeriti Pradi.

Lupita Nyong'o u plavoj haljini modne kuće Prada na dodjeli Oscara 2014. godine - 11 Foto: AFP

Haljina rađena po mjeri prošla je kroz pet dizajna prije određivanja konačnog izgleda. Erlanger i Nyong'o radile su se Pradom na skicama za koje je inspiracija bila esencija starog Hollywooda i slavljeničko ozračje dodjele Oscara. Boja haljine, koju je Nyong'o nazvala "Nairobi plavom", inspirirana je glavnim gradom Kenije otkuda su glumičini roditelji.

Lupita Nyong'o u plavoj haljini modne kuće Prada na dodjeli Oscara 2014. godine - 10 Foto: AFP

Na prvu se čini kao vrlo jednostavna haljina, ali imala je zanimljive detalje zbog kojih je njezino kreiranje bio složen posao. Balska haljina u stilu Disneyjeve princeze bila je izrađena od svilenog žoržeta puder plave boje dubokog V izreza na prednjoj strani i leđima te raskošnog donjeg dijela izrađenog od obilne količine tkanine i decentno ukrašenog svjetlucavim kristalima. Haljina je cijela imala sitni plise koji je dodatno doprinio svečanom i glamuroznom dojmu, kao i sitni kristalići koji su podsjećali na mjehuriće šampanjca – savršeno osmišljena kreacija kao posveta starom glamuru Hollywooda.

Lupita Nyong'o u plavoj haljini modne kuće Prada na dodjeli Oscara 2014. godine - 3 Foto: AFP

Toaletu je upotpunila nakitom brenda Fred Leighton, uključujući tanki zlatni rajf ukrašen dijamantima i dijamantne naušnice sa šiljcima rosegold nijanse. Nosila je i zlatni prsten s amblemom žabe, koji je njezin obiteljski totem. Amblem je također bio ušiven u skrivenu oznaku na haljini.

Haljinu Lupite Nyong'o mnogi modni mediji proglasili su jednom od najljepših na 86. dodjeli Oscara, opisujući je veličanstvenom, eteričnom, impresivnom, a časopis Glamour usporedio ju je s Pepeljuginom balskom haljinom. Seattle Times istaknuo ju je kao jednu od najljepših haljina na crvenom tepihu u prošlom desetljeću, dok su je The Washington Post i Fashionista usporedili s toaletama koje su Elizabeth Taylor i Grace Kelly nosile na Oscarima.

Oskarovska haljina koja je promijenila modnu povijest

Vrhunac večeri bio je kada se zvijezda filma "12 godina ropstva" popela na pozornicu, dok je njezina raskošna haljina "klizila" po stepenicama, kako bi primila svojeg zlatnog kipića. I Lupita Nyong'o i Pradina puder plava kreacija te su večeri ušle u holivudsku i oskarovsku povijest.