Ako tražite ideju kako urediti mali životni prostor, pročitajte sljedeće retke jer donosimo ideju koja bi vam mogla olakšati taj izazov.

Galerija

Često se misli da je teško osmisliti funkcionalan i estetski ugodan dom u malom, no uz nekoliko savjeta to može postati lak i zabavan projekt. S tim se slaže i arhitektica Milica Prlainović, koja je s nama podijelila fotografije stana od 34 kvadrata iz naselja Novi Dorćol u Beogradu.

Svaki prostor, bez obzira na veličinu, može pružiti osjećaj topline doma ukoliko je funkcionalno isplaniran, ističe Milica.

Studio je dizajniran s namjerom da bude praktičan za život jedne ili dvije osobe te je osnovna ideja bila postići funkcionalnu podjelu prostora unatoč maloj kvadraturi.

Kako bi se izbjegao klaustrofobičan osjećaj, prostor nije podijeljen fizičkim zidovima, već su korišteni vizualni elementi. Najzanimljivije rješenje je stakleni boks koji diskretno odvaja zone za spavanje, opuštanje i blagovanje.

Mali stan od 34 kvadrata u Beogradu Foto: Privatna arhiva

Klizna vrata na staklenom boksu doprinose fleksibilnosti prostora, a s druge strane, otvorenost boksa daje osjećaj hodnika koji vodi prema dnevnom boravku. Iako su svi elementi minijaturni, Milica je uspjela ispoštovati sve standarde potrebne za ugodan život.

Pročitajte i nekoliko savjeta koji će vam dobro doći ako uređujete maleni životni prostor poput tog stana u Beogradu.

Mali stan od 34 kvadrata u Beogradu Foto: Privatna arhiva

Ljudi koji se odluče za takav stan moraju biti uredni i pažljivo birati stvari koje unose u prostor, a nipošto ne bi trebali nagomilavati stvari u tako mali prostor, savjetuje Milica.

Jedan od glavnih savjeta kod uređenja malih prostora jest odabir neutralnih boja, koje možete vidjeti u cijelom prostoru. One stvaraju osjećaj prostranosti, ali uvijek ih je dobro zaigrati nekom jačom bojom. U ovom slučaju radi se o tamnijoj kuhinji.

Mali stan od 34 kvadrata u Beogradu Foto: Privatna arhiva

Naglasak u interijeru postavljen je na kuhinju, koja je izvedena u tamnoplavoj boji. Uz dovoljno prostora za odlaganje i pametno organiziran namještaj čak i najmanji stan može postati oaza komfora, zaključila je Milica.

Mali stan od 34 kvadrata u Beogradu Foto: Privatna arhiva

Ako vam se sviđa rješenje sa staklenim boksom, bit će vam korisni ovi trikovi kako očistiti mrlje sa stakla, ali i trikovi kako ukloniti ogrebotine sa stakla. 

15 fotografija zbog kojih ćete razmisliti o staklenoj stijeni u kući ili stanu

Stan od 23 kvadrata u kojem je svaki centimetar sjajno iskorišten