U posljednjih nekoliko godina joga postaje sve raširenija i na našem području, a njezinim dobrobitima za ljudsko zdravlje svjedoče mnogi. Jedna od tih prednosti joge jest i ublažavanje menstrualnih bolova s kojima se susreću brojne žene.

Galerija

Joga je drevna znanost i način prirodnog življenja nastala na području današnje Indije prije nekoliko tisuća godina. Sama riječ yoga označuje jedinstvo, a izvedenica je iz sanskrtske riječi yuj, koja znači 'sprega', 'pridružiti se'.

O samom utjecaju joge na naše zdravlje i menstrualni ciklus te o tome kako nam već i desetak minuta dnevno prakticiranje joge može značajno ublažiti menstrualne bolove razgovarali smo s Anitom Buterin i Jelenom Jadreško, učiteljicama joge s dugogodišnjim iskustvom i suvlasnicama zadarskog Yoga Studija Leela.

Smiraj uma i tijela

Prakticiranje joge nastoji dovesti različite funkcije tijela u savršenu koordinaciju kako bi mogli djelovati za dobrobit čitavog tijela i čovjeka u cjelini. Ona ne može biti lijek za sve bolesti i sam život, ali predstavlja dokazanu metodu za uspješno rješavanje određenih problema. Joga je mnogo više od običnog tjelesnog vježbanja, ona je put ostvarenja novog načina života koji obuhvaća unutrašnju i vanjsku kvalitetniju realnost. Naglasak je u jogi na radu i vježbi, a ne na vjerovanju, govori nam Jelena.

U danima menstruacije preporučuju se vježbe disanja i nešto lakše asane.

I upravo je joga, iako stara nekoliko tisuća godina, danas aktualnija nego ikada prije. Anita vjeruje da je razlog tome današnji način života, koji ne štedi naš um i tijelo.

Tempo življenja današnje tehnološke i vrlo ubrzane civilizacije negativno se odrazio na zdravlje našeg tijela i bića. Suvremenim načinom života akumuliramo sve više stresa u naše tijelo, što se počinje očitovati u zdravstvenim tegobama tijela i uma, ističe.

Svatko ih može izvesti: 4 joga poze za poboljšanje probave

I 10 minuta joge dnevno može umanjiti bolove i oblikovati tijelo

Pridodamo li tome i neadekvatnu prehranu, jedna od tegoba koja se može javiti kod velikog broja žena jesu i vrlo bolne menstruacije, praćene jakim grčevima i snažnom boli u donjem dijelu leđa. No joga je jedan od načina na koji ih možemo značajno ublažiti, a time i umiriti sam naš um.

Ženi je u tim danima potrebno više mira, opuštanja i odmora. Vježbe disanja korisne su u balansiranju emocija i smirivanju uma. Preporučuju se smirujuće pranajame kao što su Ujjayi i Bhramari pranajama. Joga nidra i meditacija također se preporučuju jer su žene u ovom razdoblju nešto osjetljivije i imaju potrebu za povlačenjem, govori nam Jelena.

Dodaje kako je tijekom tih dana preporučljivo posvetiti se blažim stilovima joge kao što su restorativna, yin i gentle joga, koja će opustiti mentalnu i fizičku napetost.

Jelena i Anita iz studija Leela predlažu sljedeće asane (položaje) koji mogu pomoći u borbi s bolnim menstrualnim grčevima i bolovima u leđima. Dovoljno je izvoditi ih nekoliko minuta dnevno. Pritom imajte na umu da vam svaka od asana mora biti ugodna i udobna, a u svakoj od njih zadržite se barem dvije-tri minute.

1. SUPTA BADDHAKONASANA – POLOŽAJ LEŽEĆEG POSTOLARA
Ova asana steže prepone i bedrene mišiće, opušta čitavu zdjelicu i umiruje menstrualne bolove.

Suptha-Badhakonasana Foto: Yoga Studio Leela

Izvođenje: Lezite na leđa, privucite stopala i lagano otvorite koljena u stranu. Stopala su spojena, a možete ih privući i više prema zdjelici ili, ako osjećate napetost, dalje od zdjelice. Ispod natkoljenica možete staviti jastuk ili deku. Ruke su opuštene pored tijela, dlanovi okrenuti prema gore i odmaknuti od tijela ili možete staviti dlanove na područje abdomena ili prepona.

2. BALASANA – POLOŽAJ DJETETA
Mnogima poznata asana položaja djeteta opušta i umiruje grčeve, masira unutrašnje organe, opušta donji dio leđa, smanjuje bolove, napetost i umiruje um.

Balasana - položaj djeteta Foto: Yoga Studio Leela

Izvođenje: Sjednite na pete, a u slučaju problema s koljenima sjednite na ciglicu ili jastuk kako bi vam koljena ostala razmaknuta. Čelo položite na prostirku. Radi veće udobnosti i opuštenosti tijela možete staviti bolster (jastuk) ispred sebe te položiti čelo i prsa na njega. Ruke ispružite ispred sebe.

3. KOLJENA NA PRSA
Ova asana opušta donji dio leđa, koji je mnogima tijekom menstruacije također vrlo bolan, povećava cirkulaciju u području abdomena, smanjuje bolove, smiruje um i uklanja napetost.

Koljena na prsa Foto: Yoga Studio Leela

Izvođenje: U ležećem položaju privucite k sebi koljena i stavite dlanove na potkoljenice. Dok ste u tom položaju, možete se lagano kotrljati lijevo desno, kružiti zdjelicom u oba smjera i na taj način izmasirati donji dio leđa.

4. UVIJANJE KRALJEŽNICE
Uvijanje kralježnice stimulira i čisti naše unutrašnje organe, opušta živce i smanjuje bolove te uklanja ukočenost i umor u donjem dijelu leđa.

Uvijanje kralježnice Foto: Yoga Studio Leela

Izvođenje: Privucite desno koljeno k sebi i pustite da vas gravitacija povuče na lijevu stranu, a ako je potrebno, možete staviti deku ili bolster ispod koljena. Desnu ruku ispružite u visini ramena. Ramena ostaju na podu, pogled i rotacija glave idu prema suprotnoj strani. U slučaju nelagode u području vratne kralježnice prilagodite položaj glave vraćajući je prema središtu.

5. SETHU BANDHASANA – polumost s podrškom
Polumost pomaže kod bolova u leđima, isteže grudni koš, vrat i kralježnicu, stimulira abdominalne organe, pluća i tiroidnu žlijezdu, podiže tonus ženskim reproduktivnim organima, ublažava menstrualne bolove.

Sethu-bandhasana - polumost s podrškom Foto: Yoga Studio Leela

Izvođenje: Lezite na leđa, savijte noge i stavite stopala na pod. Neka vam pete budu blizu sjednih kostiju. Podignite zdjelicu i leđa od poda, ispod trtice stavite ciglicu i oslobodite lumbalni dio kralježnice. Stopala neka budu čvrsto na tlu, a koljena paralelna u širini kukova i iznad peta.

6. UPAVISTHA KONASANA – položaj sjedećeg ugla
Posljednja u nizu asana stimulira abdominalne organe i smanjuje menstrualne bolove, otvara kukove i isteže unutrašnju i stražnju stranu nogu, blagotvorno djeluje na leđa te isteže i revitalizira cijelu kralježnicu.

Upavistha-konasana - položaj sjedećeg ugla Foto: Yoga Studio Leela

Izvođenje: Sjednite na pod raširenih nogu, aktivirajte stopala gurajući pete prema naprijed, a prste k sebi. Ako je potrebno, stavite deku ispod sjednih kostiju. Ruke stavite ispred sebe i lagano s izdahom spuštajte se prema dolje, koliko vam to tijelo dozvoljava. Da biste se što više opustili, možete ispod torza staviti bolster ili jastuk.