Joga kao oblik vježbanja i postizanja unutarnjeg mira sve je raširenija posljednjih godina. Olakšava nam savladavanje svakodnevnih zadataka, smanjuje stres, ali može i značajno utjecati na naše fizičko zdravlje, posebno kada je riječ o sjedilačkom načinu života.

O tome kako unijeti jogu u svoj život u pretrpanom rasporedu, koje su njezine dobrobiti i koju ulogu u svemu tome ima hrana, razgovarali smo s Teom Premoša, certificiranom učiteljicom  joge i magistrom nutricionizma.

Oblik vježbe po svačijem ukusu
Kako kaže, riječ joga dolazi od korijena sanskrtske riječi yuy, što označava 'sjedinjenje, povezanost'. Spominje se u najstarijim indijskim spisima, Vedama, između 4000. i 5000. g. pr. Kr.

No joga nije religija, što je česta zabluda. To je znanost i filozofija. Cilj je joge postati svjestan sebe i svog tijela, slušati što nam tijelo poručuje jer samo tako možemo zaista nešto učiniti za sebe i uzeti predah od posla kada je on našem tijelu zaista potreban, pojašnjava nam Tea.

A kada osjetite da je tijelu potreban predah, joga vam nudi bezbroj mogućnosti među kojima možete pronaći ponešto za sebe: od bržih dinamičnijih vinayasa flow sljedova, polaganijih slow sljedova, ashtanga joge gdje je redoslijed asana, odnosno pozicija u jogi fiksan, yin joge u kojoj se zadržava u položajima do 5 minuta i brojni drugi.

Joga Pas s licem prema dolje - poza koja isteže ramena i stražnju ložu te jača ruke i noge (Foto: Getty Images)

Kako napominje učiteljica joge, baš svatko, neovisno o spolu, dobi i zdravstvenom stanju, može pronaći nešto za sebe.

Treninzi joge nisu klasični treninzi s kojih se izlazi premoren. Sa sata joge izlazite prepuni energije, imate osjećaj da ste upravo prespavali cijelu noć te osjećate svježinu i energiju za čitav ostatak dana, kaže Tea.

10 minuta za ublažavanje boli
No što kada nemamo vremena za sat joge ili u dane kada nam on nije predviđen u rasporedu osjećamo da u našem tijelu nešto nije kako treba?

Tea napominje da i samo 10 minuta prakticiranja joge dnevno može drastično poboljšati našu zdravstvenu sliku, pogotovo kada je riječ o sjedilačkom načinu života pojedinca.

Deset minuta joge dnevno može napraviti čuda za naše tijelo. Tijelo pamti sve što mu radimo iz dana u dan, iz godine u godinu. Svaka naša radnja ima svoje dobrobiti ili svoje nedostatke, utječe na naše raspoloženje i na kreativnost. Danas se većina ljudi žali na bolove u lumbalnom dijelu leđa, na bolove u koljenu i kukovima, previše se sjedi i zbog toga kralježnica pati, govori Tea.

Zato preporučuje da se prije ili nakon odlaska na posao (a ako imate mogućnost, iskoristite pauzu) napravi nekoliko asana koje će značajno smanjiti bol uzrokovanu sjedilačkim načinom života. Za njih je dovoljno 10 minuta, a neke od asana za kojima možete posegnuti su mačka, kobra, krava, golub i poza djeteta.

Tea napominje da je jednako važno prepoznati ta bolna stanja i priznati si zbog čega je došlo do njih, kao i prepoznati važnost disanja.

Kada osjetite da ste pod stresom, a nalazite se na mjestu na kojem ne možete odmah prakticirati jogu, samo stanite na minutu. Osvijestite svoje disanje. Promotrite što se događa tijekom udaha, a što tijekom izdaha. Čim to osvijestite i umirite dah, osjetit ćete olakšanje, ističe trenerica joge.

Treninzi joge nisu klasični treninzi s kojih se izlazi premoren. Sa sata joge izlazite prepuni energije, imate osjećaj da ste upravo prespavali cijelu noć

Dodaje kako upravo joga osvještava važnost disanja, a u njezinu poslu vrijedi pravilo da što polaganije dišemo, duže ćemo živjeti.

Jedite sezonsku hranu
No kada je riječ o cjelokupnoj zdravstvenoj slici našeg organizma, ruku pod ruku s jogom trebala bi ići i što zdravija prehrana. Iako to nije uvijek slučaj, u pravilu oni koji posegnu za jogom postanu svjesniji hrane koju unose u svoj organizam.

Dakako, hrana također utječe na naše raspoloženje. Naše tijelo pamti sve što mu činimo, a jednako se odnosi i na hranu.

Savjetujem da svoju prehranu prilagodite godišnjem dobu, jer će tako organizam biti u ravnoteži, a u kombinaciji s 10 minuta joge, već u nekoliko tjedana možete poboljšati svoje zdravlje. U ovim hladnijim danima dajte priliku toploj hrani na žlicu, s puno povrća, mahunarki ili žitarica uz dodatak začina poput čilija, đumbira i kurkume, zaključuje Tea Premoša.

Poze poput mačke, djeteta, goluba i kobre u svega 10 minuta mogu ublažiti bolove u leđima, koljenu i kukovima.

Joga jača organizam, pročišćava ga od toksina, povećava fleksibilnost, umanjuje bol, poboljšava cirkulaciju, uči nas kako živjeti u trenutku i kako uopće postati svjestan tog trenutka. Čak i ako imate samo nekoliko minuta dnevno, zašto ih ne biste proveli u nečemu što će značajno unaprijediti vaše zdravlje na potpuno prirodan način?

Želite li jogom utjecati na točno određeni dio tijela, pročitajte kako uz pomoć joge oblikovati noge, a kako se bliži vrijeme prehlada, pročitajte kako jednom određenom pozom možete povećati imunitet svog tijela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju