Naše čitateljice trenutačno najčešće pretražuju savjete za pripremu suhih kolača, pa smo odlučili pitati onu koja o tome zna najviše.

S nama je iskustva podijelila Nika Čavlović, najbollja slastičarka u Hrvatskoj u 2025. godini, koja je dio svog profesionalnog puta gradila i u restoranu s Michelinovim zvjezdicama.

Nika je za vas izdvojila tri najvažnija savjeta koja se mogu primijeniti na gotovo sve sitne kolače.

Linzeri Foto: Freepik

1. Kvaliteta sastojaka uvijek dolazi prva

Bitno je koristiti što kvalitetnije sastojke, jer se to na završnom proizvodu vrlo lako osjeti. Nemojte zamjenjivati maslac s margarinom, ili vrhnje za šlag sa biljnim vrhnjem ako je to moguće. Također nemojte štedjeti na začinima, jer se pečenjem njihova intenzivnost smanjuje.

2. Hladni sastojci i minimalno miješanje kod prhkog tijesta

Ako radite prhko tijesto, temperatura sastojaka ključna je za uspjeh. Sastojci moraju biti jako hladni. Ja sve sastojke stavljam u škrinju, dok jaja idu u frižider. Kad se sve dobro ohladi možete napravit tijesto, koje se treba miksati tek koliko je potrebno, jer ako se tijesto previše miksa, razvit će se gluten i tijesto će biti žilavo.

3. Ne zaboravite sol

Iako se često zanemaruje, sol je jedan od najvažnijih sastojaka u slastičarstvu. Koristite sol. U svemu, u keksima, kremama, džemu, otopljenoj čokoladi, s vremenom ćete shvatiti koliko sol podiže okus kolačima i desertima, zaključila je Nika.

Božićni kolači Foto: Freepik

Pročitajte još važnih savjeta za izradu prhkog tijesta. 

Sad kad ste pročitali sve savjete, možete se baciti na izradu kolača. U nastavku pronađite naše popise recepata za božićne kolače i kekse.

Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste

Recepti za kekse

Pročitajte i naš bogati popis sa 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić