Naše čitateljice trenutačno najčešće pretražuju savjete za pripremu suhih kolača, pa smo odlučili pitati onu koja o tome zna najviše.
S nama je iskustva podijelila Nika Čavlović, najbollja slastičarka u Hrvatskoj u 2025. godini, koja je dio svog profesionalnog puta gradila i u restoranu s Michelinovim zvjezdicama.
Nika je za vas izdvojila tri najvažnija savjeta koja se mogu primijeniti na gotovo sve sitne kolače.

1. Kvaliteta sastojaka uvijek dolazi prva
Bitno je koristiti što kvalitetnije sastojke, jer se to na završnom proizvodu vrlo lako osjeti. Nemojte zamjenjivati maslac s margarinom, ili vrhnje za šlag sa biljnim vrhnjem ako je to moguće. Također nemojte štedjeti na začinima, jer se pečenjem njihova intenzivnost smanjuje.
2. Hladni sastojci i minimalno miješanje kod prhkog tijesta
Ako radite prhko tijesto, temperatura sastojaka ključna je za uspjeh. Sastojci moraju biti jako hladni. Ja sve sastojke stavljam u škrinju, dok jaja idu u frižider. Kad se sve dobro ohladi možete napravit tijesto, koje se treba miksati tek koliko je potrebno, jer ako se tijesto previše miksa, razvit će se gluten i tijesto će biti žilavo.
3. Ne zaboravite sol
Iako se često zanemaruje, sol je jedan od najvažnijih sastojaka u slastičarstvu. Koristite sol. U svemu, u keksima, kremama, džemu, otopljenoj čokoladi, s vremenom ćete shvatiti koliko sol podiže okus kolačima i desertima, zaključila je Nika.

Pročitajte još važnih savjeta za izradu prhkog tijesta.
Sad kad ste pročitali sve savjete, možete se baciti na izradu kolača. U nastavku pronađite naše popise recepata za božićne kolače i kekse.
Pročitajte i naš bogati popis sa 150 slatkih recepata na jednom mjestu.