Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom kraj Dunava i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti, keksi linzeri danas su nezaobilazan sastojak Božića.
Prhko tijesto bogato maslacem i pekmezom ili marmeladom budi nam uspomene na naše prve Božiće, a zanimljivo je da su linzeri kakve znamo u današnjem obliku nastali sasvim slučajno od recepta za tortu.
Takozvana Linzertorte (ili torta Linzer) osmišljena je 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribizla. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksi, a veličinom manji bili su praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug, koji je predstavljao tzv. oko linzera. Prvi ih je počeo prodavati Johann Konrad Vogel.
Više od dva stoljeća kasnije izvorno austrijski recept u Sjedinjene Američke Države donio je austrijski iseljenik Franz Hölzlhuber, a američko se stanovništvo oduševilo desertom.
Kako su pak naši krajevi dugo bili pod habsburškom vlašću, njihova je kuhinja nesumnjivo utjecala i na hrvatsku, a linzeri su samo jedan u nizu primjera.
Ovaj desert koji u nama budi najljepše božićne uspomene vrlo je jednostavan za izradu. Osnovni su sastojci maslac, marmelada ili pekmez, bijelo brašno i vanilin šećer, no za bolji okus možete dodati i malo korice limuna, prstohvat cimeta i mljevene bademe, baš kao što je to bilo u originalnom receptu iz 17. stoljeća.
Sastojci za linzere:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 50 g marmelade ili pekmeza prema vlastitom odabiru (mi predlažemo marelicu ili šljivu)
Priprema:
- Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga ga izvaljajte, kalupima izrežite oblike i ne zaboravite na jednoj polovici keksića izrezati i rupu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez. Pripazite na to da imate jednak broj cjelovitih i onih s rupama da biste ih kasnije mogli spojiti u parove.
- Kekse ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za 10 minuta keksi će biti gotovi. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spojite pomoću pekmeza ili marmelade. Na kraju na njih možete dodati šećer u prahu. I to je to!
Ako smo ovim receptom u vama probudili skrivenog sladokusca, pokušajte napraviti i:
Dobar tek!