U brojnim obiteljima diljem naših krajeva i ostatka Europe, napose germanskih predjela, blagdanski stol nije potpun bez svima nam dragih linzera, jednih od najstarijih poznatih slastica na svijetu koje su se uspjele održati do današnjih dana.

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom kraj Dunava i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti, keksi linzeri danas su nezaobilazan sastojak Božića.

Prhko tijesto bogato maslacem i pekmezom ili marmeladom budi nam uspomene na naše prve Božiće, a zanimljivo je da su linzeri kakve znamo u današnjem obliku nastali sasvim slučajno od recepta za tortu.

Takozvana Linzertorte (ili torta Linzer) osmišljena je 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribizla. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksi, a veličinom manji bili su praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug, koji je predstavljao tzv. oko Linzera. Prvi ih je počeo prodavati Johann Konrad Vogel.

Više od dva stoljeća kasnije izvorno austrijski recept u Sjedinjene Američke Države donio je austrijski iseljenik Franz Holzlhuber, a američko se stanovništvo oduševilo desertom.

Kako su pak naši krajevi dugo bili pod habsburškom vlašću, njihova je kuhinja neminovno utjecala i na hrvatsku, a linzeri su samo jedan u nizu primjera.

Ovaj desert koji u nama budi najljepše božićne uspomene vrlo je jednostavan za izradu. Osnovni su sastojci maslac, marmelada ili pekmez, bijelo brašno i vanilin šećer, no za bolji okus možete dodati i malo korice limuna, prstohvat cimeta i mljevene bademe, baš kao što je to bilo u originalnom receptu iz 17. stoljeća.

Sastojci za linzere:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 50 g marmelade ili pekmeza prema vlastitom odabiru (mi predlažemo marelicu ili šljivu)

Priprema:

  • Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga ga izvaljajte, kalupima izrežite oblike i ne zaboravite na jednoj polovici keksića izrezati i rupu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez. Pripazite na to da imate jednak broj cjelovitih i onih s rupama da biste ih kasnije mogli spojiti u parove.
  • Kekse ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za 10 minuta keksi će biti gotovi. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spojite pomoću pekmeza ili marmelade. Na kraju na njih možete dodati šećer u prahu. I to je to!

Ako smo ovim receptom u vama probudili skrivenog sladokusca, pokušajte napraviti i:

Mramorni kolač Mramorni kolač: Recept za starinski desert koji vas ne može razočarati

Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

Keksi baci di dama Poljupci s čokoladom: Najlakši recept za popularne keksiće

Božićne zvjezdice s cimetom Zvjezdice s cimetom: Recept za kekse koji se savršeno uklapaju u božićnu atmosferu

Medenjaci prekriveni čokoladom Recept za čokoladne medenjake: Nezaobilazni božićni keksi u još slađem izdanju

Kuglice od kokosa Kuglice od kokosa: Recept za mnogima omiljeni desert bez mlijeka u prahu

Fritule Brze fritule: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Čokoladni desert Nataše Pralice Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake koji je taaaako dobar!

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju