U brojnim obiteljima diljem naših krajeva i ostatka Europe, napose germanskih predjela, blagdanski stol nije potpun bez svima nam dragih linzera, jednih od najstarijih poznatih slastica na svijetu koje su se uspjele održati do današnjih dana.

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom kraj Dunava i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti, keksi linzeri danas su nezaobilazan sastojak Božića.

Prhko tijesto bogato maslacem i pekmezom ili marmeladom budi nam uspomene na naše prve Božiće, a zanimljivo je da su linzeri kakve znamo u današnjem obliku nastali sasvim slučajno od recepta za tortu.

Takozvana Linzertorte (ili torta Linzer) osmišljena je 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribizla. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksi, a veličinom manji bili su praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug, koji je predstavljao tzv. oko linzera. Prvi ih je počeo prodavati Johann Konrad Vogel.

Više od dva stoljeća kasnije izvorno austrijski recept u Sjedinjene Američke Države donio je austrijski iseljenik Franz Hölzlhuber, a američko se stanovništvo oduševilo desertom.

Kako su pak naši krajevi dugo bili pod habsburškom vlašću, njihova je kuhinja nesumnjivo utjecala i na hrvatsku, a linzeri su samo jedan u nizu primjera.

Ovaj desert koji u nama budi najljepše božićne uspomene vrlo je jednostavan za izradu. Osnovni su sastojci maslac, marmelada ili pekmez, bijelo brašno i vanilin šećer, no za bolji okus možete dodati i malo korice limuna, prstohvat cimeta i mljevene bademe, baš kao što je to bilo u originalnom receptu iz 17. stoljeća.

Sastojci za linzere:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 50 g marmelade ili pekmeza prema vlastitom odabiru (mi predlažemo marelicu ili šljivu)

Priprema:

  • Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga ga izvaljajte, kalupima izrežite oblike i ne zaboravite na jednoj polovici keksića izrezati i rupu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez. Pripazite na to da imate jednak broj cjelovitih i onih s rupama da biste ih kasnije mogli spojiti u parove.
  • Kekse ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za 10 minuta keksi će biti gotovi. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spojite pomoću pekmeza ili marmelade. Na kraju na njih možete dodati šećer u prahu. I to je to!

Ako smo ovim receptom u vama probudili skrivenog sladokusca, pokušajte napraviti i:

Husari Isti okus, lakša priprema! Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima Cheesecake kuglice Cheesecake kuglice! Najlakši recept za fini desert od samo četiri sastojka Čokoladni napitak s kavom i šlagom Recept za kavu s čokoladnim iznenađenjem koja može biti desert Recept za čoko rum kolačiće - 4 Recept za rum kolačiće koji će biti glavni ljepotani na blagdanskom stolu Rolada od kremastog sira i mandarina Recept za sočnu roladu od sira i mandarina Šubara Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom Breskvice Breskvice: Kolačići bez kojih ne može niti jedan blagdanski pladanj s kolačima Keksi baci di dama Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji Kao stvorena za blagdanski stol: Jednostavna, a bogata čokoladna torta - 6 Kao stvorena za blagdanski stol: Jednostavna, a bogata čokoladna torta koja će očarati najmilije Žarbo ploške Recept za legendarne žarbo ploške koje voli svaki blagdanski stol Raspuknuti keksići Brzi recept za prhke raspuknute keksiće

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju