Husari su sastojcima i okusom slični linzerima, ali znatno jednostavniji za izradu
Husari su sastojcima i okusom slični linzerima, ali znatno jednostavniji za izradu (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

14-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Na blagdanskom jelovniku uvijek se nađe i neka vrsta prhkih keksića, a među najpopularnijima su husarski keksi ili husari. Sastojcima i okusom zapravo su slični linzerima, ali znatno jednostavniji za izradu jer nema valjanja, izrezivanja keksa i lijepljenja.

 

Husari - sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje srednje veličine
  • pekmez od šipka (ili po želji bilo koji drugi)
  • šećer u prahu za posipavanje

Husari - priprema:

  1. U brašno ubacite obični i vanilin šećer te promiješajte. Hladni maslac narežite u brašno na listiće ili manje kockice pa prstima razmrvite. Kada ste ga razmrvili, dodajte orahe i malo promiješajte. U sredini napravite rupicu, ubacite jaje i zamijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto dobro zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja malom žlicom uzimajte dio po dio tijesta, formirajte dlanovima male kuglice i stavljajte ih na protvan koji možete obložiti masnim papirom.
  3. Kada ste formirali kuglice, uzmite drvenu kuhaču i njezinim vrhom formirajte malo udubljenje u svakoj kuglici. Ako primijetite da vam se kuhača lijepi za tijesto, prije toga malo je umočite u brašno i onda radite udubljenja.
  4. Stavite kekse u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 12 minuta. Nakon pečenja ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Kada su hladni, prvo ih pospite šećerom u prahu. Nakon toga u lončiću malo zagrijte pekmez na laganoj vatri i njime punite udubljenja.

Dobar tek!

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Provjerite i naše savjete za najbolje prhko tijesto

Ako tražite još ideja za sitne kolače, klasične torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima:

Raspucanci od limuna Ako ovog Božića želite isprobati nešto novo, spremite recept za raspucance s limunom Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Slika nije dostupna Jedna smjesa, sedam vrsta kolača: Brzi recept za prefine blagdanske slastice

Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

Žarbo ploške Recept za legendarne žarbo ploške koje voli svaki blagdanski stol

Medenjaci Prefini medenjaci: Recept za blagdanske keksiće u kojima će svi uživati

Šubara Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Fritule Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene

Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još