Poznato je da psi i mačke imaju reputaciju velikih neprijatelja. Čak su se i poznate uzrečice temeljile na njihovom zamršenom odnosu pa često možemo čuti, kad se s nekim posvađamo, da smo poput psa i mačke.

Galerija

Jeste li se ikad zapitali zašto je to tako?

Psi i mace se nalaze na istom mjestu u hranidbenom lancu. To znači da ne love jedni druge, ali se međusobno napadaju kako bi eliminirali konkurenciju i u konačnici preživjeli. Tako je barem bilo, sve dok ih nismo pripitomili, ali kod pasa su ti instinkti još uvijek ostali izraženi. U pravilu psi ne vole mace, a ne obrnuto, jer su oni snažniji i veći.

Ako imate psa, a želite u svoju obitelj primiri i jednu macu (ili obrnuto), dobro je znati da postoje pasmine koje su gotovo potpuno izgubile taj borbeni instinkt. U nastavku pročitajte koje se pasmine pasa super slažu s macama i mogu postati najbolji krzneni prijatelji.

1. Zlatni retriver

Zlatni je baš prikladan epitet za ovu srčanu pasminu. Ljubazni i suosjećajni, zlatni retriveri spremno prihvaćaju mace kao dio obitelji. Jedini je problem njihova zaigranost pa oni koji u svojoj obitelji imaju kombinaciju retrivera i mačke znaju da je pas pomalo dosadan i stalno lovi mačku. To je, ipak, samo način na koji se igra, a nikako namjera da je povrijedi. Jednom kad socijalizirate retrivera i mačku, imat ćete kombinaciju za poželjeti.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock

2. Labrador retriver

Raskošni labrador retriver je više ljubavnik, a manje borac. On će rado primiti mačku u svoj dom i vrlo brzo će se s njom sprijateljiti. Na prvu velik i opasan, zapravo je nježno stvorenje koje će praviti savršeno društvo i vašoj djeci i macama. Također, labradori retriveri nisu previše ljubomorni, samo im je važno da se poštuje njihov prostor.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock

3. Bigl

Bigl je uzgajan za lov u čoporima pa stručnjaci smatraju da mu zato odgovara društvo, a zbog njihovog toplog karaktera, to društvo bez problema može biti i mačka. Njihove društvene osobine čine ih jednim od najpoželjnijih ljubimaca, a vlasnici će često reći da je s biglom lako i lijepo živjeti. Međutim, ako u grupi ima više ove pasmine, mogli bi se udružiti i krenuti u lov na mačku. Naravno, samo zbog igre.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock

4. Šetlandski ovčar

Ova pasmina je poznata po svom prijateljskom raspoloženju koje će prenijeti i na mace. Njihova blaga narav i gostoljubivost učinit će ih super parom. Šetlandski ovčari imaju tendenciju lajati kad im je dosadno pa će im mačje društvo baš dobro doći.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock

5. Pudlica

Ova elegantna, profinjena i super pametna pasmina bit će odlični sustanari mačkama. Pudle će se igrati s mačkama, ili će se praviti da ne postoje. Posvećene su obitelji i imaju zaštitnički stav koji će se prenijeti i na mace. Vole biti aktivni pa nećete imati nikakvih problema ako ga redovito vodite u šetnju kako bi potrošio višak energije.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock

Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa

6. Maltezer

Maltezeri će sigurno biti ljubazni prema macama, posebno zato što su zaokupljeni ležanjem i ljenčarenjem pa im se neće dati miješati u mačje poslove. U ovom je odnosu maca provokatorica jer bi mogla zadirkivati maltezera i iskoristiti njegovu nježnu osobnost. Trebate biti pažljivi dok svoju macu upoznajete s maltezerom i neće biti nikakvih problema.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock

Pas ili mačka? 3 istine koje odgovor na ovo pitanje otkriva o vama

7. Mops

Mops je utjelovljenje prijateljstva i još jedna pasmina koja se odlično slaže s mačkama. Mops obožava pažnju pa će uživati u suživotu sa svojim krznenim prijateljicama. Po prirodi su lijeni psi koji se obožavaju izležavati pa neće trčati za mačkom – čak ni u zaigranosti. Mops se osjeća sigurno u blizini malih životinja, a mačići su mu najdraži prijatelji.

Psi koji baš vole mace Foto: Shutterstock