Namirnice poput mesa ili jaja obavezno moramo čuvati u hladnjaku, ali nekim drugim namirnicama niske temperature samo će nanijeti štetu. Provjerite što se nalazi na popisu stvari koje ne trebamo stavljati u hladnjak, ali mnogi od nas ipak to rade.

 

1. Med

Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 Celzijevih stupnjeva, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med s vremenom će se kristalizirati, a hladnjak ubrzava taj proces.

2. Kava

Često možete čuti savjet da se kava može držati u hladnjaku, ali ako želite da ima najbolji okus, držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi.

3. Kruh

Mnogi misle da će držanjem kruha u hladnjaku sačuvati njegovu svježinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj okus i postaje ''ustajao''.

4. Tropsko voće

Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u hladnjaku jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak dozrijevanja, a hladnjak će ga zaustaviti.

5. Dinja i lubenica

Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

6. Luk i češnjak

Te dvije namirnice ne vole hladnjak jer zbog visoke vlage postaju mekane i ''gumene'', počnu klijati i mogu se upljesniviti. Mnogi polovice neiskorištenog luka ili češnjaka iz navike stavljaju u hladnjak, ali radije ih stavite na suho i tamno mjesto.

Provjerite koju namirnicu ne treba držati pokraj luka. 

7. Paprika i rajčica

Baš kao i mnoge druge vrste povrća, dvije omiljene namirnice koje svi obožavamo sljubljivati u salatama prestaju dozrijevati kada ih stavite u hladnjak. Sobna temperatura prava je temperatura za njih.

8. Maslinovo ulje

Držite maslinovo ulje na hladnom i tamnom mjestu, izvan frižidera. U frižideru se može zamutiti i zgusnuti, ali će se vratiti u prvobitno stanje kada se vrati na sobnu temperaturu.

9. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema i indijskog oraha, najbolje zadržavaju svoju svježinu kada se čuvaju na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.

10. Umak od soje

Zbog fermentacijskog procesa umak od soje može se čuvati na sobnoj temperaturi čak do godinu dana. Uvijek provjerite upute na pakiranju za specifične preporuke.

Provjerite koje namirnice obavezno moramo čuvati u hladnjaku, a provjerite i koje se to namirnice sporo kvare. 

Nemojte ovu namirnicu držati pokraj luka jer potiče njegovo truljenje Evo kako pravilno skladištiti tikvice da traju što duže Jednom namirnicom spriječite stvaranje leda u zamrzivaču, imate je sigurno