Namirnice poput mesa ili jaja obavezno moramo čuvati u hladnjaku, ali nekim drugim namirnicama niske temperature samo će nanijeti štetu. Provjerite što se nalazi na popisu stvari koje ne trebamo stavljati u hladnjak, ali mnogi od nas ipak to rade

1. Med
Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 stupnjeva Celzija, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med s vremenom će se kristalizirati, a hladnjak ubrzava taj proces.

2. Kava
Često možete čuti savjet da se kava može držati u hladnjaku, ali ako želite da ima najbolji okus držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi.

3. Kruh
Mnogi misle da će držanjem kruha u hladnjaku sačuvati njegovu svježinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj okus i postaje 'ustajao'.

4. Tropsko voće
Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u hladnjaku jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak dozrijevanja, a hladnjak će ga zaustaviti.

5. Dinja i lubenica
Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

6. Luk i češnjak
Ove dvije namirnice ne vole hladnjak jer zbog visoke vlage postaju mekane i 'gumene', počnu klijati i mogu se upljesniviti. Mnogi polovice neiskorištenog luka ili češnjaka iz navike stavljaju u hladnjak, ali radije ih stavite na suho i tamno mjesto.

7. Paprika i rajčica
Baš kao i mnoge druge vrste povrća, dvije omiljene namirnice koje svi obožavamo sljubljivati u salatama prestaju dozrijevati kada ih stavite u hladnjak. Sobna temperatura prava je temperatura za njih.

Provjerite koje namirnice obavezno moramo čuvati u hladnjaku.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju