Za ekskluzivni Pirellijev kalendar razodjenule su mnoge poznate dame, a u novom 44. izdanju kalendara pojavljuje se 14 slavnih glumica

Na gala večeri koja se održala u Parizu predstavljeno je 44. izdanje Pirellijevog kalendara. Ovaj ekskluzivni kalendar desetljećima razodijeva slavne dame, ali ovaj put one su ogoljene kao nikada do sad.

Upravo je tim riječima fotograf Peter Lindbergh objasnio zašto ove godine nije želio slikati nage žene nego se odlučio za drugačiji pristup.

Na predstavljanju kalendara rekao je da "nije želio napraviti kalendar sa savršenim tijelima nego uhvatiti osjećajnost, emociju i ogoliti duše žena na fotografijama".

Kalendar bi trebao prikazivati odakle dolazi prava ljepota, a ne ono što nam ljudi nameću kao lijepo. Za kalendar iz 2002. fotografirao samo gole modele i pomislio kako je to stvarno dosadno. Talent je važniji od dijelova tijela, priznao je.

Fotografirao je 14 slavnih glumica: Nicole Kidman, Jessica Chastain, Penelope Cruz, Rooney Mara, Helen Mirren, Julianne Moore, Lupita Nyong'o, Charlotte Rampling, Lea Seydoux, Uma Thurman, Alicia Vikander, Kate Winslet, Robin Wright i Zhang Ziyi. Kao posebna gošća u kalendaru se pojavljuje i profesorica političke teorije na Državnom sveučilištu u Moskvi Anastasia Ignatova.

 

Lindbergh nije želio da se ove talentirane, uspješne i snažne žene skrivaju iza svojih uobičajenih "maski" pa su za jednu seriju fotografija sve dame skinule šminku, pokazale svoje lice u ogoljenom izdanju, sa svim nesavršenstvima koje ih zapravo i čine posebnima.

Želio sam prikazati žene na različit način. Pokušao sam se kroz fotografije približiti glumicama koje imaju važnu ulogu u mom životu. Kao umjetnik osjećam odgovornost da oslobodim žene od ideje vječne mladosti i savršenstva. Društveni ideal savršenstva jednostavno je nemoguće postići, zaključio je fotograf.

Pročitajte intervju s Peterom Lindberghom iz 2014. godine nastao uoči njegove zagrebačke izložbe "Images of Women & Unknown".