Odnos svekrve i snahe može biti osjetljiv, čak i kada obje strane imaju najbolje namjere, a stručnjaci ističu da je neke teme najbolje izbjegavati kako se odnos ne bi narušio i kako bi stvorile obostrano poštovanje.

 

1. Odgoj djece

Različiti stavovi o disciplini, prehrani, obrazovanju i svakodnevnim aktivnostima djeteta mogu lako dovesti do sukoba. Najbolje je da svekrva poštuje snahine odluke, a snaha može ljubazno prihvatiti savjet, no na kraju donijeti odluku koja je najbolja za njezinu obitelj.

2. Vođenje kućanstva

Svekrva može imati svoje metode i navike koje je razvila tijekom godina, no snaha ima pravo voditi kućanstvo prema vlastitim standardima. Pokušaji da se savjetuje ili "popravi" način na koji snaha vodi kućanstvo često dovode do osjećaja da se njezin trud ne cijeni.

3. Financije

Rasprava o novcu i financijama također je vrlo osjetljiva tema. Razgovori o tome koliko zarađuju, koliko troše ili kakve financijske odluke donose snaha i njezin suprug mogu se smatrati neugodnima. Svekrva ne bi trebala zadirati u financijske odluke para, osim ako oni sami ne traže savjet. Financijska autonomija mlade obitelji izuzetno je važna.

4. Odnos supružnika

Svekrva, iako majka, ne bi trebala biti uključena u njihova privatna neslaganja ili nesuglasice. Svaki brak prolazi kroz izazove, ali roditelji ne bi trebali birati strane.

Svekrve često žele podijeliti svoje iskustvo i savjete, što je prirodno, no snaha to može doživjeti kao kritiku ili zadiranje u njezinu privatnost.

5. Uspoređivanje s drugima

Svekrve ponekad nesvjesno mogu povući paralele između svoje snahe i drugih žena – bilo da su to druge članice obitelji, poznanice ili čak ona sama kada je bila mlađa. Komentari poput U moje vrijeme..., Druga snaha to radi bolje... ili Moja prijateljica ovo radi ovako... mogu izazvati osjećaj da snaha nije dovoljno dobra.

6. Politika i religija

Politika i religija teme su koje često dovode do polariziranih stavova, pa čak i među najbližima. Ako svekrva i snaha imaju različite političke ili religijske stavove, bolje je ne ulaziti u duboke rasprave o tim temama.

7. Kritike prema partneru ili obitelji

Svekrva i snaha trebale bi biti oprezne kada je riječ o kritikama prema članovima obitelji. Svekrva koja kritizira snahine roditelje ili obrnuto može izazvati osjećaj neprihvaćanja. Ovdje se radi o poštivanju obitelji iz koje dolazi druga strana, što je ključno za održavanje skladnih odnosa.

Provjerite što učiniti ako svekrva i mama ne mogu pronaći zajednički jezik. 

8. Izgled i životni stil

Komentari na račun izgleda, odabira odjeće ili općenitog životnog stila mogu se smatrati osobnim napadom. Čak i ako su savjeti dobronamjerni, pitanje osobnog izgleda ili životnog stila vrlo je intimno i osjetljivo. Svekrve bi trebale biti posebno oprezne u ovim područjima jer kritika može biti shvaćena kao neprihvaćanje snahine osobnosti ili identiteta.

Provjerite koji su to znakovi da vas svekrva zapravo jako voli. 

Pet stvari koje će svaka svekrva zamjeriti svojoj snahi Četiri razgovora koja trebate obaviti s budućom svekrvom prije sklapanja braka Ma da, voli vas! 10 znakova da imate svekrvu koja vas obožava Treba li muškarac biti na strani svoje majke ili partnerice? Treba se miješati, ili? Evo što napraviti ako mama i svekrva ne mogu na zelenu granu Biste li dali ključeve od kuće ili stana svekrvi na raspolaganje?