Juhe koje su brzo gotove i fine dobrodošli su obrok, a jesen je kao stvorena za guste juhe. Dodamo li malo vrhnja, sjemenke ili kockice kruha, juha je i zasitna pa može postati i kompletan obrok.
Za guste juhe, osim povrća punog vitamina, potreban vam je i dobar pomagač poput Nutribulleta koji izvlači maksimum hranjivih sastojaka iz namirnica, pa i one skrivene u pulpi, sjemenkama i kori voća i povrća. Inspirirajte se receptima za juhe koje će vas zagrijati u hladnim zimskim večerima, ali i ojačati vaš imunitet, a ako nemate Nutribullet evo prilike da osvojite jedan ako zaigrate kviz.
Čitateljicu koja najbrže točno odgovori na tri jednostavna pitanja, darujemo prigodnim crvenim ekstraktorom hranjivih sastojaka.
RECEPTI - 3 ZIMSKE GUSTE JUHE
GUSTA JUHA OD BATATA I MRKVE
Sastojci (za 4 osobe):
Oko 0,5 kg mrkve
1 veliki batat
2 manje ljutike
Povrtni temeljac
Sol, papar
Kiselo vrhnje
Maslinovo ulje
Priprema:
Očistite povrće i izrežite ga na kockice - ljutiku i mrkvu i batat. Na maslinovom ulju pirjajte ljutiku te joj dodajte mrkvu i batat. Sve skupa pirjajte nekoliko minuta pa zalijte temeljcem i pustite da se kuha oko 20 minuta.
Skinite povrće s vatre i izmiksajte ga štapnim mikserom ili Nutribulletom. Vratite na vatru, dodajte soli i papra po ukusu te kratko prokuhajte. Podijelite na tanjure i u svaki stavite žličicu kiselog vrhnja.
MIRISNA JUHA OD PEČENE BUNDEVE
Sastojci:
1kg butternut bundeve
Maslinovo ulje
Sol i papar
Jedan manji luk, narezan na tanke ploške
2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
Pola žličice čili papričice
Malo cimeta
2 srednja krumpira, narezana na ploške
0,6 - 1 l vode (ili temeljca ako imate)
Pržene sjemenke suncokreta
Priprema:
Bundevu očistite od kore i narežite na kockice pa stavite na lim za pečenje, polijte s malo maslinova ulja, posolite, popaprite i pecite na 200°C oko 40 min dok sasvim ne omekša.
Dvadesetak minuta prije kraja pečenja bundeve, u drugu posudu stavite još malo maslinova ulja i dodajte luk pa ga pržite na laganoj vatri dok ne uhvati malo boje. Dodajte češnjak, sol, čili i cimet i pustite ih na laganoj vatri da začini dobiju malo jaču aromu. Zatim dodajte krumpir i pustite još koju minutu.
Kad je bundeva gotova, dodajte i nju, sve zajedno prelijte vodom i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri dok krumpir ne omekša.
Potom sve usitnite Nutribulletom ili štapnim mikserom te poslužite posuto sjemenkama suncokreta.
KREM JUHA OD CVJETAČE
Sastojci:
suncokretovo ili maslinovo ulje
1 luk
1 glavica cvjetače
1 litra vode ili povrtnog temeljca
malo soli
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
začini po želji: papar, muškatni oraščić i sl.
Priprema:
Na ulju pirjajte luk narezan na veće komade, dodajte cvjetaču isto narezanu na veće komade i malo posolite.
Zalijte vodom ili temeljcem. Kada zakipi dodajte zobene pahuljice i kuhajte dok povrće ne omekša.
Sve izmiksajte štapnim mikserom ili Nutribulletom, vratite na vatru nakratko i dodajte začine po želji.
Juhu ukrasite svježim listom peršina, celera ili nekim klicama. Dobar tek!
Dobitnica crvenog Nutribulleta je LJILJANA STANIĆ! Čestitamo!