Zrnati sir postao je iznimno popularna namirnica u modernoj kuhinji. Korisnici na društvenim mrežama pokušavaju osmisliti kreativne načine kako ovaj proizvod staviti u što je moguće više recepata, a sve kako bi se smanjila kalorijska vrijednost jela te povećao udio bjelančevina.

Zrnati sir je uistinu odličan izvor bjelančevina – u 100 grama naći ćete oko 12 grama proteina i tek 80 kalorija.

Najviralniji recept sa zrnatim sirom u glavnoj ulazi svakako je proteinski kruščić. Zapravo riječ je o svojevrsnoj verziji slane palačinke u koju se može zamotati što god poželite – od mesa i sira do povrća.

Za razliku od tortilje ili kriške kruha koje imaju u prosjeku od 3 do 7 grama bjelančevina, ova „palačinka“ ima oko 40 grama proteina (i oko 300 kalorija). Radi se od tek dvije namirnice – zrnatog sira i jaja.

Priprema je iznimno jednostavna, no za termički obradu trebat ćete izdvojiti nešto više vremena. Peče se u pećnici oko 35 do 40 minuta, a iznimno je važno da je palačinka ohladi do kraja prije nego što je upotrijebite.

Sastojci:

  • 225 g zrnatog sira
  • 2 velika jaja
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Pomiješajte jaja i zrnati sir u mikseru, blenderu ili sjeckalici povrća dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Posolite je i popaprite po želji.
  2. Prelijte smjesu na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
  3. Rasporedite smjesu u jednom tankom neprekinutom sloju i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na 35 do 40 minuta, odnosno dok nije pečena do kraja.
  4. Ohladite palačinku, a potom je napunite sastojcima po želji, zarolajte i uživajte.


Isprobajte i ove proteinske recepte:

Ukusna i uravnotežena: Kreativna salata koja nakon treninga može zamijeniti proteinski shake

Za manje od pet eura: Jeftin proteinski ručak koji se može složiti za 10-ak minuta

Mnogi drugi mu nisu ni do koljena: Recept za proteinski cheesecake s borovnicama

Dobar tek!