Radnje svojih romana Agatha Christie voljela je smišljati grickajući jabuke tijekom ugodne kupke, a znanje o otrovima i fascinaciju ljudskim umom razvila je tijekom Prvog svjetskog rata radeći kao bolničarka.

Galerija

Život kraljice krimića bio je sve, samo ne dosadan, a sredinom 1920.-ih organizirala je vlastiti nestanak, mudro privukavši pažnju medija. Tragove je članovima obitelji ostavila na način koji je često opisivala i u svojim romanima.

Udavala se dvaput, a drugi je suprug bio četrnaest godina mlađi od nje, što je tada također izazivalo velik interes.

Agatha i njezin drugi suprug, arheolog Max Mallowan Foto: Profimedia

No na njezin rođendan ipak ćemo u fokus staviti njezin briljantan um i sve njezine obožavatelje podsjetiti na romane koji svojim raspletima najviše ostavljaju bez daha, a onima koji Agathi još uvijek nisu dali priliku, naš je popis dobar temelj za početak jer ovih pet naslova zasigurno neće razočarati.

Ubojstvo u Orijent Expressu

Vjerojatno najpoznatiji roman Agathe Christie pažnju privlači širokom paletom likova različitih društvenih statusa i zanimanja i njihovim međusobnim odnosima  tijekom vožnje slavnim vlakom Orijent Express.

Mjesto radnje cijelo je vrijeme vlak, ali dinamika time nije nimalo usporena ni narušena, upravo suprotno. Jedan od putnika zloglasni je američki tajkun Edward Ratchett, a njegovo ubojstvo potresa cijeli vlak koji uz sve to još i zaglavi u snijegu. Tko ga je ubio i zašto, otkrivaju male sive stanice legendarnog Herculea Poirota.

Scena iz filma Foto: Profimedia

Deset malih crnaca

Roman u kojemu nema ni Poirota ni gospođice Marple, ali ima nevjerojatno zanimljive radnje koja čitatelja dovodi u kombinaciju napetosti i znatiželje kakva se rijetko osjeti.

Desetero ljudi koji se međusobno ne poznaju završavaju na otoku nakon poziva domaćina kuće koji se nikada ne pojavi, a oni ostaju zatočeni i bez mogućnosti povratka, ali i dolaska novih gostiju. Svatko od njih čuva tajnu o ubojstvu, a kada jedan po jedan počinju umirati, i to po uzoru na stihove iz pjesmice "Deset malih crnaca", jasno je da je ubojica netko od njih. 

Smrt na Nilu

Zaokret u odnosu na većinu Agathinih romana predstavlja okolina u kojemu se radnja odvija – egzotika rijeke Nil. Krstarenje puno uživanja i bezbrižnosti, na kojemu je i Hercule Poirot, prekida ubojstvo mlade bogate nasljednice Linnet Ridgeway.

Linnet nije bila omiljena baš svima – supruga s kojim je medeni mjesec provodila krstareći Nilom preotela je svojoj najboljoj prijateljici Jacqueline koja ih iz očaja i gnjeva prati. 

Scena iz filma Foto: Profimedia

Ubojstvo Rogera Ackroyda

Upravo je ovaj Agathin slučaj Britanska organizacija književnika kriminalističkih romana proglasila najboljim kriminalističkim romanom svih vremena, a svatko tko ga pročita kaže da se slavna književnica toliko poigrala njegovim umom, da jednostavno ne može vjerovati da je bio toliko naivan i neoprezan.

Koliko god oprezni bili tijekom čitanja, ubojicu sigurno nećete naslutiti, a radnja se vrti oko ubojstva Poirotovog prijatelja koje slavnog detektiva natjera na odustajanje od umirovljenja i ponovno zapošljavanje nepobjedivih malih sivih stanica.

Zavjesa

Posljednji slučaj sada već ostarjelog i bolesnog Herculea Poirota uključuje i Poirotovog starog prijatelja Hastingsa. Omiljeni detektiv tvrdi da se sprema ubojstvo i da on zna tko je ubojica, ali ne želi reći Hastingsu niti jednu informaciju. Zbog bolesti sve više kopni, a tada kreću nesreće i ubojstva. Hoće li ih Poirot uspjeti riješiti prije nego što ga bolest zauvijek spriječi?

Romani Agathe Christie Foto: Sonja Kovač

Agatha Christie: Sedam romana kraljice krimića od kojih se teško odvojiti

Kraljica krimića: Koji su najpopularniji romani Agathe Christie u Hrvatskoj?