Agatha Christie, britanska književnica koja je rođena na današnji dan davne 1890., svojevrsni je fenomen u svijetu izdavaštva. Njezine su se knjige do sada prodale u više od dvije milijarde primjeraka, prevedene su na desetke jezika, a ekranizacije njezinih kriminalističkih romana doprinijele su njezinoj još većoj popularizaciji.

Iako nije pisala samo kriminalističke romane, Agatha Christie upravo je po njima postala najpoznatija. Njezinu bogatu zbirku čini više od šezdesetak takvih romana koji su iznjedrili legendarne likove poput Herculea Poirota i gospođice Marple.

Jednostavnim stilom, istančanim dijalozima kao glavnom naracijskom formom i neočekivanim preobratima osvojila je čitatelje diljem svijeta. Svatko od njih ima neki samo njemu najdraži Agathin krimić, a u nastavku donosimo sedam koji po mišljenju brojnih književnih kritičara pripadaju u sam vrh njezinih ostvarenja.

Romani Agathe Christie prodali su se u više od dvije milijarde primjeraka diljem svijeta.

1. Ubojstvo u Orient Expressu

Kada tko spomene Agathu Christie, nerijetko mnogima pada na pamet upravo jedan od njezinih najvećih romana. Radnja, nalik vrlo jednostavna, prati skupinu putnika koji su zaglavili u snježnoj mećavi, a jedan od njih, američki tajkun, uboden je nožem. Vrata njegovog kupea bila su zaključana iznutra, što slavnog umirovljenog detektiva Poirota, koji se također našao na vlaku, natjera na njegovo slavno „korištenje malih sivih stanica“.

Zanimljivo je da su Christie za pisanje ovog romana inspirirali stvarni događaji, a velika posvećenost detaljima i opisu vlaka u djelu proizlazi iz toga što je i sama putovala vlakom kako bi što vjernije prenijela njegovo ozračje.

2. Ubojstvo Rogera Ackroyda

Roman koji je, na neki način, Agathu vinuo u zvijezde, krije se iza imena bogatog Rogera. Upravo je to roman u kojem se vraća Poirot nakon šest godina i od izlaska Christieinog prvog krimića. U ovom romanu je Poirot već umirovljen pa se povlači na selo nadajući se miru i vrtlarenju.

No kada je ubijen njegov prijatelj koji je previše znao, i to na dan kada je htio objaviti zaruke svog nasljednika, Poirot kreće u neočekivanu avanturu koja će na površinu donijeti i davno zakopane uspomene.

Upravo je ovaj roman Britanska organizacija književnika kriminalističkih romana proglasila najboljim kriminalističkim romanom svih vremena.

3. Najavljeno umorstvo

Kada se igra pretvara u stvarnost, a nešto što je trebala biti zabavna detektivska igra postaje lov na pravog ubojicu, tu nastupa gospođica Marple, mala simpatična dobroćudna starica koja je redovito u ulozi detektivke kada Christe svoju radnju smješta na selo.

Njezin roman 'Ubojstvo Rogera Ackroyda' proglašen je najboljim kriminalističkim romanom svih vremena.

Tako je bilo i u ovom slučaju, kada je u lokalnim seoskim novinama izašao članak koji je, kako se činilo, pozivao na zabavnu igru u hotelu. No točno u 19 sati čuju se tri pucanja koja su za sobom povela pravu žrtvu. U istom hotelu odsjela je i gospođica Marple, a ono što će otkriti predstavlja pravo zapleteno klupko obiteljskih odnosa.

4. Pet malih praščića

Roman u kojem Christie odstupa od svoje linerane radnje te se obilato koristi retrospekcijom seže u prošlost žene koja je optužena za ubojstvo svog supruga. No16 godina kasnije njezina je kći odlučna u tome da će dokazati nevinost svoje majke. Mogućih ubojica je čak petero, a svaki od njih, iz svoje vizure, donosi vlastitu priču o danu kada se dogodilo ubojstvo.

Philip Blake, Meredih Blake, Elsa Greer, Cecilia Williams i Angela Warren povest će vas na pravo putovanje i potragu za ubojicom, no jedan će detalj Poirotu posebno zapesti za oko.

5. Ubojstva po abecedi

Osim što je u svoje romane unosila retrospektivnu komponentu, osmislila je nešto što nije nitko nikada prije nje. Naime, Christie uvodi lik serijskog ubojice i time daje novi pogled na detektivsku priču, što su mnogi kasnije kopirali.

Njezin protagonist, kako se čini, nasumce ubija ljude. Tu je gospođica Alice Asher ubijena u Andoveru, Betty Bernard u Bexhillu, Carmichael Clarke u Churstonu... Tko je sljedeći?
Poirot će i to lako otkriti okupljajući, kao i uvijek, osuminjičene oko sebe i objašnjavajući im kako je došao do otkrića.

6. Smrt na Nilu

Ponešto drugačije okruženje u odnosu na britanske gradove i sela svakako je krstarenje egipatskim Nilom. Dakako, na krstarenju se našao i Poirot. Sve teče glatko, uz dašak egzotike, dok na brodu nije ubijena Linnet Ridgeway, mlada i prelijepa nasljednica za koju se činilo da ima baš sve što može poželjeti, pa čak i oteti partnera svojoj najboljoj prijateljici Jacqueline.

Upravo je s njime na krstarenju u sklopu njihova medena mjeseca, ali Jacqueline ih prati. Nakon žestoke svađe Linett je pronađena mrtva. I tada Poirt, zajedno s prijateljem pukovnikom Raceom kreće u istragu.

7. Mačka među golubovima

Posljednji no ništa manje važan roman vodi nas u prestižnu školu za djevojke Meadowbank. U širokoj lepezi različitih likova ponovno se nalazi i Poirot koji će pokušati saznati što se dogodilo princu jednog kraljevstva i kakve veze s njime ima Jennifer, učenica škola, ali i njezini nastavnici, posebno ubijena Grace Springer.

Skriveni dragulj, egzotične natruhe imaginarnog kraljevstva i tipičan Christiein stil pisanja prikovat će vas uz ovu knjigu, te vam pojasniti što to znači kada jedna osoba poremeti funkcioniranje čitave skupine ljudi, kao mačka među golubovima.

Knjige koje su bolje od filmova Isti naslov, druga priča: Sedam knjiga koje su puno bolje od filma Mali princ Knjige za sva vremena: Kratki klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju