Ako ste u razdoblju između 2010. i 2015. bili iole zainteresirani za modne trendove koji su tada vladali među pripadnicima mlađih generacija, sigurno vam nije promakla popularnost jednog "kontroverznog" modela cipela.

Galerija

Što je to toliko kontroverzno u gležnjačama s visokom prednjom platformom i blok-potpeticom? Sve, sudeći prema tadašnjim reakcijama na njih.

I mali modni blogovi i veći mediji natjecali su se u tome tko će više kritizirati cipele Lita američkog brenda Jeffrey Campbell.

Lindsay Lohan, Demi Lovato i Ashley Tisdale u gležnjačama Lita Jeffreyja Campbella Foto: Profimedia

"Možda se čini kao da je modnom brendu teško dizajnirati nešto što će naširoko izvrijeđati i muškarci i žene, ali kompaniji Jeffrey Campbell upravo je to uspjelo s tim nezgrapnim čudovištem od gležnjače nazvanim Lita. Jednostavno rečeno, ta cipela izgleda kao slon na vašem stopalu.

Dove Cameron u gležnjačama Lita na crvenom tepihu Foto: Afp

To je možda i najpopularnija ružna cipela na svijetu. S platformom od 6,5 centimetara i potpeticom od 13 centimetara ta gležnjača je kopito među modernom obućom", napisala je 2013. godine tadašnja modna kolumnistica Daily Beasta Misty White Sidell.

Vjerojatno nije ni sanjala da će se Lita nakon poduže stanke i pada u zaborav vratiti na scenu.

Dove Cameron u gležnjačama Lita na crvenom tepihu Foto: Afp

Modni znalci godinama su otpisivali obuću s platformom, sve dok modna kuća Versace u svojoj kolekciji za jesen/zimu 2021. godine nije predstavila salonke pod nazivom Medusa Aevitas s dvostrukom platformom.

Versace Medusa Aevitas Foto: Profimedia

Trendseterice su preko noći poludjele za njima i to je pokrenulo novi val interesa za obuću s platformom, koja je već nekoliko sezona ponovno u trendu. Prepoznala je to i ekipa iz brenda Jeffrey Campbell i u srpnju ove godine najavila veliki povratak modela.

Naravno, na opće oduševljenje milenijalki, koje su ih opet izvadile iz svojih ormara kako bi se s nostalgijom prisjetile vrhunca njihove popularnosti. Gležnjače Lita privukle su i pažnju mlađih tiktokerica, koje ih pokušavaju uvrstiti u svoje kombinacije.

Jeffrey Campbell, 179,95 EUR Foto: Jeffrey Campbell

Trendu "ružnih" cipela nema kraja, izdvojili smo najupečatljivije nove modele

13 najpoželjnijih modela Louboutinki svih vremena

Trenirka i štikle? Zgodna dama iz Zagreba izgleda top u "nezamislivoj" kombinaciji