Djeca su jedva dočekala proljetne školske praznike, no roditelji se često muče s pronalaskom aktivnosti koje će ih okupirati tijekom tih dana.

Osim šačice sretnika, roditelji ovaj tjedan uglavnom nemaju slobodne dane koje bi cijele mogli provoditi sa svojom djecom. No zato će i pokoji popodnevni ili večernji sat, kao i dani vikenda, biti idealni da u svoju rutinu dodate aktivnosti koje će razveseliti djecu, a ujedno im i pružiti neprocjenjive uspomene.

1. Izgradite „tvrđavu“ od plahti i jastuka
Proljetni kišni dan idealan je za boravak u zatvorenom i gradnji „tvrđave“ koje će pružiti sate zabave. Izvadite plahte, žaruljice koje su vam ostale od blagdana i jastuke. Dodajte djetetove najdraže igračke, pokoju knjigu i to je sve što je potrebno da i nešto hladniji proljetni dan pretvorite u pravi doživljaj.

2. Svako jutro započnite novim smoothiejem
Djeca nisu uvijek veliki ljubitelji voća i povrća, a ono im je prijeko potrebno za pravilan rast i razvoj. Jutra u kojima imate malo vremena za poigravanje iskoristite za stvaranje novih okusa smoothieja. Dijete će ga doživjeti kao poslasticu pa neće ni biti svjesno da jede, primjerice, povrće, a i mnogo se brže sprema od brojnih drugih zdravih jela.

Brojni gradovi obiluju besplatnim dječjim radionicama.

3. Izrađujte nakit
Nakit koje dijete samo izradi i potom ga s ponosom nosi, ima mnogo veću vrijednost od onog već gotovog kupljenog u trgovini. Na tržištu postoje brojni plastični kompleti za izradu nakita, no zašto ga ne biste napravili od, primjerice, tjestenine? Sjećate li se kako smo i mi to nekada radili u vrtiću?

Samo lagano na tavi ispecite tjesteninu kako bi bila čvršća i zadobila smećkaste tonove koje možete kombinirati s drugim bojama, a kupovina tjestenine u boji pravi je pogodak. Pritom samo pripazite na to da odabere tjesteninu koja već ima rupice kako biste je lakše mogli nizati na konac.

4. Puštajte zmaja
Kada ste posljednji put sami puštali zmaja ili vidjeli nekoga da to radi? Događaj koji se viđa poprilično rijetko vrlo lako može postati jedna od djetetovih omiljenih aktivnosti. Promjenjivi vjetroviti proljetni dani idealni su za puštanje zmaja. Postoje već gotovi koji se mogu kupiti za stotinjak kuna, a ako ste vješti, možete se i sami s djetetom upustiti u njegovu izradu.

5. Zasadite cvijeće
Briga za biljku u djetetu će razviti osjećaj odgovornosti pa je jednostavno sađenje proljetnog cvijeća odličan mali korak koji može poslužiti i kao „vježba“ za brigu o ljubimcu. Posjetite s djetetom obližnju cvjećarnicu, neka odabere cvijet koji mu se najviše sviđa i potom ga zadužite da vodi brigu o njemu.

6. Započnite razgovor o recikliranju
Velik broj kućanstava u Hrvatskoj mora reciklirati otpad odnosno razdvajati ga u za to namijenjene kante i kontejnere. No jeste li do sada u to uključivali i dijete? Proljetni praznici, tijekom kojih smo, uostalom, obilježili i Dan planeta Zemlje, idealni su za razgovor o toj tematici i savladavanju malih trikova razdvajanja otpada.

7. Pregledajte i darujte igračke i odjeću
Naše stvari također je važno reciklirati i o tome učiti i djecu. Zato zajedno sa svojim djetetom pregledajte ormare s odjećom, obućom i igračkama. Izdvojite ono što se može donirati i napomenite zašto je to važno, a bacite ono čemu više nema spasa.
U ovaj se proces nemojte upuštati sami jer ako dijete primijeti da nema njegove drage igračke, ostatak dana neće proteći u veselom tonu.

8. Posjetite azil
Imate li kućnog ljubimca kojeg poštuje i voli čitava obitelj, tada već i dijete zna koliko je važno brinuti o životinjama. Čak i ako ga nemate, odvojite nekoliko sati tijekom praznika kako biste posjetili obližnji azil za životinje. Ponesite sa sobom hranu, prošećite sa štićenicima azila i objasnite djetetu što su to uopće azili i zašto životinje zaslužuju svu našu ljubav.

9. Otisnite se na jednodnevni izlet
Svako novo putovanje širi horizonte i stvara nezaboravne uspomene, čak i kada je riječ o jednodnevnom izletu u obližnje mjesto ili susjednu državu. Odaberite lokaciju koja je primjerena za djecu i jednostavno se opustite.

10. Dan u prirodi
Ako odlazak na jednodnevni izlet nije moguć, za razbijanje rutine bit će dovoljan i boravak u obližnjoj prirodi. Otisnite se u šumu, u brda, na livadu i odvojite se od mobilnih uređaja. Tih nekoliko sati posvetite se samo sebi i obitelji.

11. Neka dijete svlada novu vještinu
Boravak u prirodi idealan je i za razvijanje motoričkih vještina. Ponesite sa sobom uže za preskakanje, komplet za igranje badmintona, loptu ili bilo koji drugi rekvizit koji će pomoći djetetu u razvijanju motoričkih vještina i ujedno mu omogućiti da savlada novu vještinu. Jednom kada mu to uspije, osjećat će neopisiv ponos.

12. Čitajte u parku
Parkovi diljem zemlje najljepši su upravo u proljeće. Sjednite s djetetom na neku od klupa i zajednički pročitajte neku kratku priču.

13. Zajedno napravite malo umjetničko djelo
U kasnim popodnevnima kada se temperature malo spuste ili pak nas neugodno tijekom dana iznenadi kiša, likovno izražavanje uvijek je dobra aktivnost koja će djecu zaokupiti barem na sat vremena. Izvadite sav crtaći pribor koji imate, dogovorite s djetetom što ćete raditi, a potom zajedno stvarate vlastito „umjetničko djelo“. Po završetku aktivnosti, ponosno ga izložite na vidljivo mjesto.

Boravak u prirodi iskoristite za djetetovo učenje nove vještine poput preskakanja užeta ili neke igre loptom.

14. Organizirajte večer posvećenu pizzi
Ima li boljeg načina za završetak dana uz domaću, zdraviju pizzzu? Čak i ako niste raspoloženi za izradu tijesta, lako ga možete nabaviti u brojnim pekarnicama i trgovinama te vam samo preostaje da vam dijete pomogne staviti sastojke. Izradom pizze kod kuće možete kontrolirati koje sastojke jedete, a i „prokrijumčariti“ pokoje povrće djetetu.

15. Istražite ponudu aktivnosti za djecu u svome gradu
Svaki veći grad u Hrvatskoj tijekom proljetnih praznika organizira brojne aktivnosti za djecu, koje su uglavnom potpuno besplatne. Istražite ponudu svoga grada, raspitajte se među prijateljima i poznanicima te omogućite svome djetetu da praznike provede na što kvalitetniji način.