Salata od tjestenine i sezonskog povrća dobrodošao je prizor na jelovniku kada temperatura poraste u termometru. Ovo je tip jela koji vam omogućava da ga skuhate jednom, a jedete dva do tri dana, uz obvezno držanje u hladnjaku.

Ne samo da u salatu od tjestenine možete staviti koje god povrće imate kod kuće, već će i okus biti bolji drugi ili treći dan kada se svi sastojci sljube i prožmu. Da biste napravili salatu od tjestenine, možete skuhati različite vrste – od običnih makarona preko pennea do svrdla i leptirića (farfalle).

U 100 grama sušene tjestenine napravljene od durum pšenice naći ćete otprilike 350 kalorija i oko 10 do 13 grama bjelančevina, ovisno o proizvođaču. U istoj količini tjestenine od slanutka ili leće pronaći ćete otprilike isti broj kalorija, ali dvostruko više bjelančevina – u prosjeku 20 do 25 grama proteina.

Ovaj tip tjestenine ima i mnogo više prehrambenih vlakana, zbog čega je zasitnija od klasične tjestenine napravljene od bijelog brašna.

Tjestenine od brašna slanutka ili crvene leće ne sadrži gluten pa je mogu jesti i oni koji pate od celijakije i intolerancije na gluten. S druge strane, ima nešto grublju teksturu, te je dva do tri puta skuplja od tjestenine napravljene od pšenice.

Tjestenina od crvene leće odličan je izvor bjelačevina biljnog porijekla Foto: Shutterstock

Ako vam vaš budžet dopušta – svakako je vrijedi isprobati – a pogotovo ako redovito trenirate i pazite na unos bjelančevina u organizam.

Mi vam donosimo recept za jednostavnu proljetnu salatu od tjestenine i povrća, koju baš svatko može napraviti u svojem domu.

Sastojci za proljetnu salatu od tjestenine za 2-3 obroka:

  • 250 g tjestenine od mahunarki
  • 250 g kuhanog slanutka
  • 10-15 cherry rajčica
  • 10 otkoštenih maslina
  • 1 manji krastavac
  • ½ paprike
  • ¼ ljubičastog luka

Sastojci za dresing:

  • 60 ml majoneze
  • 1 žlica octa
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ limuna
  • svježi peršin po želji
  • sol i papar po želji

Priprema - salata od tjestenine i povrća:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u vrućoj i zasoljenoj vodi.
  2. Za to vrijeme operite rajčice i papriku i narežite ih na veličinu manjeg zalogaja. Ogulite i narežite krastavce, a luk i masline nasjeckajte nasitno.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, ocat, iscijeđeni sok pola limuna i senf i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom. Ako vam je dresing prekiseo, možete dodati i malo meda.
  4. U dresing dodajte i naribani češanj češnjaka.
  5. Skuhanu, ocijeđenu i ohlađenu tjesteninu stavite u posudu s dresingom i sve dobro promiješajte.
  6. Dodajte i nasjeckano povrće te kuhani slanutak.
  7. Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u hladnjak i ohladiti prije jela.
  8. Prilikom posluživanja dodajte i malo svježeg peršina.


Isprobajte i ove prijedloge za jela s tjesteninom:

Proteinska tjestenina: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

Recept iz snova za najkremastiju tjesteninu s piletinom i povrćem iz jednog lonca

Savršeni ručak za kišni dan: Prefina juha s tortellini tjesteninom koja sjajno zasićuje

Dobar tek!