Salata od tjestenine i sezonskog povrća dobrodošao je prizor na jelovniku kada temperatura poraste u termometru. Ovo je tip jela koji vam omogućava da ga skuhate jednom, a jedete dva do tri dana, uz obvezno držanje u hladnjaku.
Ne samo da u salatu od tjestenine možete staviti koje god povrće imate kod kuće, već će i okus biti bolji drugi ili treći dan kada se svi sastojci sljube i prožmu. Da biste napravili salatu od tjestenine, možete skuhati različite vrste – od običnih makarona preko pennea do svrdla i leptirića (farfalle).
U 100 grama sušene tjestenine napravljene od durum pšenice naći ćete otprilike 350 kalorija i oko 10 do 13 grama bjelančevina, ovisno o proizvođaču. U istoj količini tjestenine od slanutka ili leće pronaći ćete otprilike isti broj kalorija, ali dvostruko više bjelančevina – u prosjeku 20 do 25 grama proteina.
Ovaj tip tjestenine ima i mnogo više prehrambenih vlakana, zbog čega je zasitnija od klasične tjestenine napravljene od bijelog brašna.
Tjestenine od brašna slanutka ili crvene leće ne sadrži gluten pa je mogu jesti i oni koji pate od celijakije i intolerancije na gluten. S druge strane, ima nešto grublju teksturu, te je dva do tri puta skuplja od tjestenine napravljene od pšenice.
Ako vam vaš budžet dopušta – svakako je vrijedi isprobati – a pogotovo ako redovito trenirate i pazite na unos bjelančevina u organizam.
Mi vam donosimo recept za jednostavnu proljetnu salatu od tjestenine i povrća, koju baš svatko može napraviti u svojem domu.
Sastojci za proljetnu salatu od tjestenine za 2-3 obroka:
- 250 g tjestenine od mahunarki
- 250 g kuhanog slanutka
- 10-15 cherry rajčica
- 10 otkoštenih maslina
- 1 manji krastavac
- ½ paprike
- ¼ ljubičastog luka
Sastojci za dresing:
- 60 ml majoneze
- 1 žlica octa
- 1 čajna žličica senfa
- 1 češanj češnjaka
- ½ limuna
- svježi peršin po želji
- sol i papar po želji
Priprema - salata od tjestenine i povrća:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u vrućoj i zasoljenoj vodi.
- Za to vrijeme operite rajčice i papriku i narežite ih na veličinu manjeg zalogaja. Ogulite i narežite krastavce, a luk i masline nasjeckajte nasitno.
- U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, ocat, iscijeđeni sok pola limuna i senf i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom. Ako vam je dresing prekiseo, možete dodati i malo meda.
- U dresing dodajte i naribani češanj češnjaka.
- Skuhanu, ocijeđenu i ohlađenu tjesteninu stavite u posudu s dresingom i sve dobro promiješajte.
- Dodajte i nasjeckano povrće te kuhani slanutak.
- Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u hladnjak i ohladiti prije jela.
- Prilikom posluživanja dodajte i malo svježeg peršina.
Isprobajte i ove prijedloge za jela s tjesteninom:
Dobar tek!