Salata od tjestenine i sezonskog povrća dobrodošao je prizor na jelovniku kada temperatura poraste u termometru. Ovo je tip jela koji vam omogućava da ga skuhate jednom, a jedete dva do tri dana, uz obvezno držanje u hladnjaku.

Ne samo da u salatu od tjestenine možete staviti koje god povrće imate kod kuće, već će i okus biti bolji drugi ili treći dan kada se svi sastojci sljube i prožmu. Da biste napravili salatu od tjestenine, možete skuhati različite vrste – od običnih makarona preko pennea do svrdla i leptirića (farfalle).

U 100 grama sušene tjestenine napravljene od durum pšenice naći ćete otprilike 350 kalorija i oko 10 do 13 grama bjelančevina, ovisno o proizvođaču. U istoj količini tjestenine od slanutka ili leće pronaći ćete otprilike isti broj kalorija, ali dvostruko više bjelančevina – u prosjeku 20 do 25 grama proteina.

Ovaj tip tjestenine ima i mnogo više prehrambenih vlakana, zbog čega je zasitnija od klasične tjestenine napravljene od bijelog brašna.

Tjestenine od brašna slanutka ili crvene leće ne sadrži gluten pa je mogu jesti i oni koji pate od celijakije i intolerancije na gluten. S druge strane, ima nešto grublju teksturu, te je dva do tri puta skuplja od tjestenine napravljene od pšenice.

Tjestenina od crvene leće odličan je izvor bjelačevina biljnog porijekla Tjestenina od crvene leće odličan je izvor bjelačevina biljnog porijekla (Foto: Shutterstock)

Ako vam vaš budžet dopušta – svakako je vrijedi isprobati – a pogotovo ako redovito trenirate i pazite na unos bjelančevina u organizam.

Mi vam donosimo recept za jednostavnu proljetnu salatu od tjestenine i povrća, koju baš svatko može napraviti u svojem domu.

Sastojci za proljetnu salatu od tjestenine za 2-3 obroka:

  • 250 g tjestenine od mahunarki
  • 250 g kuhanog slanutka
  • 10-15 cherry rajčica
  • 10 otkoštenih maslina
  • 1 manji krastavac
  • ½ paprike
  • ¼ ljubičastog luka

Sastojci za dresing:

  • 60 ml majoneze
  • 1 žlica octa
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ limuna
  • svježi peršin po želji
  • sol i papar po želji

Priprema - salata od tjestenine i povrća:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u vrućoj i zasoljenoj vodi.
  2. Za to vrijeme operite rajčice i papriku i narežite ih na veličinu manjeg zalogaja. Ogulite i narežite krastavce, a luk i masline nasjeckajte nasitno.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, ocat, iscijeđeni sok pola limuna i senf i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom. Ako vam je dresing prekiseo, možete dodati i malo meda.
  4. U dresing dodajte i naribani češanj češnjaka.
  5. Skuhanu, ocijeđenu i ohlađenu tjesteninu stavite u posudu s dresingom i sve dobro promiješajte.
  6. Dodajte i nasjeckano povrće te kuhani slanutak.
  7. Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u hladnjak i ohladiti prije jela.
  8. Prilikom posluživanja dodajte i malo svježeg peršina.


Isprobajte i ove prijedloge za jela s tjesteninom:

Tjestenina s gljivama, lećom i tikvicama Proteinska tjestenina: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

Slika nije dostupna Recept iz snova za najkremastiju tjesteninu s piletinom i povrćem iz jednog lonca

Juha od rajčice s tortellini tjesteninom Savršeni ručak za kišni dan: Prefina juha s tortellini tjesteninom koja sjajno zasićuje

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju