Zaželjeli ste se jela na žlicu, po mogućnosti brzog i jednostavnog za pripremu? Dobri stari pileći gulaš u potpunosti odgovara tom opisu. To jelo lako se priprema, zasitno je i neće vam oduzeti puno vremena, a vaši ukućani bit će siti i zadovoljni.

 

Pileći gulaš - sastojci (četiri osobe):

  • 1,2 kg krumpira
  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • 100 g mrkve
  • 1 luk srednje veličine
  • 3 velike žlice ulja ili druge masnoće po želji
  • 2 l vode ili temeljca
  • 3 velike žlice octa
  • 2 žličice slatke mljevene crvene paprike
  • sol i papar

Pileći gulaš - priprema:

  1. Krumpir ogulite, operite i narežite na manje kocke. Mrkvu operite i naribajte, a ako vam je draže, možete je nasjeckati nasitno, ovisno o tome kakvu je preferirate u jelu. Operite piletinu i također je narežite na male kocke. Luk očistite i sitno nasjeckajte ili obradite u sjeckalici. 
  2. U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru. Kada se malo zagrije, dodajte luk i pržite ga desetak minuta uz redovito miješanje, sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i pirjajte pet minuta. Zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i popaprite pa pirjajte sve zajedno pet minuta.
  3. Dodajte crvenu papriku, promiješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem koji ste prethodno ugrijali. Ubacite krumpir i kuhajte 15-ak minuta. Tek kada je krumpir u potpunosti kuhan, u gulaš dodajte ocat, prokuhajte još minutu i maknite s vatre. Ako ocat dodate prije nego što je krumpir gotov, kiselina će ga spriječiti da se skuha kako spada.

Savjeti:

Ako ne volite gulaš "na kiselo" i preferirate verziju bez octa, jednostavno ga izbacite iz recepta. Jelu slobodno možete dodati drugih začina po svojoj želji. Zaljutite ga s malo čili papričice, obogatite sitno nasjeckanim peršinom ili pak sušenim peršinom, dodajte mu malo kopra… Mogućnosti je mnogo.

Slobodno mijenjajte količinu krumpira u receptu. Prema uobičajenom normativu, u ovakva jela idu dva srednja krumpira po osobi koja u sirovom stanju teže oko 300 grama. Za četiri osobe to iznosi 1200 grama, ali količinu prilagodite po svojim ukućanima, ovisno o tome vole li više ili manje krumpira u jelu.

U gulaš možete dodati i drugo korjenasto povrće ako ga imate; celer, peršin i korabica dodatno će ga pojačati. Dodajte ga u fazi pirjanja kada dodajete i mrkvu.

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim krepkim receptima:

Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa Recept za slasni juneći gulaš koji grije bolje od radijatora Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima