Gulaš od gljiva
Gulaš od gljiva (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa

18-10-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Gljive su jedna od prvih asocijacija na jesen, a kad se ukomponiraju u okrepljujuće jelo na žlicu, nastaje delicija koja ima sve kriterije za savršeno jelo. Osim što grije dušu i tijelo, gulaš od gljiva priprema se doista brzo, a čak ne trebamo potrošiti ni puno novca kako bismo skuhali jedan veliki lonac.

 

Gulaš od gljiva – sastojci:

  • 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
  • 250 g bukovača
  • 1 velika glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 veliki krumpir
  • 250 ml pasirane rajčice
  • sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • maslac

Gulaš od gljiva – priprema:

  1. Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.
  2. Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.
  3. Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.
  4. Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.

U nastavku možete pronaći još ukusnih recepata na žlicu. 

Slika nije dostupna Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo Varivo od slanutka i mahuna (ilustrativna fotografija) Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Varivo od kupusa Recept za nježno varivo koje ćete skuhati u pola sata, prava je utjeha na tmurni dan Slika nije dostupna Varivo od krumpira koje je jeftino, ukusno i tako paše po hladnom vremenu Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina Varivo od leće Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina Varivo od krumpira Ručak za 20-ak kuna: Recept za zasitno varivo koje se radi "ni od čega" Slika nije dostupna Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još