Gulaš od gljiva
(Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana
Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa
18-10-2023
Piše
Zadovoljna.hr
Gljive su jedna od prvih asocijacija na jesen, a kad se ukomponiraju u okrepljujuće jelo na žlicu, nastaje delicija koja ima sve kriterije za savršeno jelo. Osim što grije dušu i tijelo, gulaš od gljiva priprema se doista brzo, a čak ne trebamo potrošiti ni puno novca kako bismo skuhali jedan veliki lonac.
Gulaš od gljiva – sastojci:
- 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
- 250 g bukovača
- 1 velika glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 veliki krumpir
- 250 ml pasirane rajčice
- sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
- 500 ml goveđeg temeljca
- maslac
Gulaš od gljiva – priprema:
- Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.
- Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.
- Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.
- Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.
U nastavku možete pronaći još ukusnih recepata na žlicu.
Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo
Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa
Recept za nježno varivo koje ćete skuhati u pola sata, prava je utjeha na tmurni dan
Varivo od krumpira koje je jeftino, ukusno i tako paše po hladnom vremenu
Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina
Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina
Ručak za 20-ak kuna: Recept za zasitno varivo koje se radi "ni od čega"
Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina
Dobar tek!