Gulaš od gljiva
(Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana
Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa
18-10-2023
Piše
Zadovoljna.hr
Gljive su jedna od prvih asocijacija na jesen, a kad se ukomponiraju u okrepljujuće jelo na žlicu, nastaje delicija koja ima sve kriterije za savršeno jelo. Osim što grije dušu i tijelo, gulaš od gljiva priprema se doista brzo, a čak ne trebamo potrošiti ni puno novca kako bismo skuhali jedan veliki lonac.
Gulaš od gljiva – sastojci:
- 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
- 250 g bukovača
- 1 velika glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 veliki krumpir
- 250 ml pasirane rajčice
- sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
- 500 ml goveđeg temeljca
- maslac
Gulaš od gljiva – priprema:
- Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.
- Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.
- Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.
- Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.
U nastavku možete pronaći još ukusnih recepata na žlicu.
Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo
Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa
Recept za nježno varivo koje ćete skuhati u pola sata, prava je utjeha na tmurni dan
Varivo od krumpira koje je jeftino, ukusno i tako paše po hladnom vremenu
Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina
Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina
Ručak za 20-ak kuna: Recept za zasitno varivo koje se radi "ni od čega"
Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina
Dobar tek!