Da biste postigli takvu sočnost, važno ga je dugo termički obrađivati na laganim temperaturama.
Ovaj jednostavni recept možete obogatiti namirnicama po želji, odnosno u njega dodati slanine, graška ili koju drugu namirnicu.
Sastojci za gulaš:
- ½ kg junećih kocki za gulaš
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2-3 veća krumpira
- 100 ml crvenog vina
- ½ litre mesnog temeljca
- ½ litre vode
- 2 žlice brašna
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 lovorov list
- 3 žlice ulja po želji za pirjanje
- sol i papar po želji
- svježi peršin ili majčina dušica za serviranje
Gulaš - priprema:
- U velikoj zdjeli ugrijte biljno ulje pa na njemu popržite kockice junetine koje ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte dok kocke ne dobiju lijepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći propirjajte luk i češnjak nasjeckan na sitne komade. Ulijte i vino te kuhačom ostružite s dna sve eventualne smeđe točke od pirjanja mesa. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta.
- U lonac dodajte brašno, dobro ga promiješajte te podlijte mesnim temeljcem i vodom.
- Vratite meso u lonac, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko sat vremena.
- Po isteku tog vremena ubacite u lonac krumpir narezan na jednake dijelove te mrkve. Promiješajte sve zajedno i kuhajte još 45 minuta na laganoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuha do kraja, a meso omekša.
- Na kraju kuhanja kušajte te dodajte još soli i papra ako je potrebno. Poslužite sa svježim peršinom, uz krišku domaćeg kruha ili s kuhanom tjestenom po želji.
Pročitajte i ostale recepte za gulaš:
Dobar tek!