Kada temperature padnu u termometru, žudimo za utješnim jelima koja nas podsjećaju na djetinjstvo te koja nas mogu lijepo zasititi i zagrijati.

Gulaš s junetinom jedno je od tih jela. Dobar gulaš gust je i slastan, a meso je toliko mekano da se može rezati nožem za maslac. Da biste postigli takvu sočnost, važno ga je dugo termički obrađivati na laganim temperaturama.

Ovaj jednostavni recept možete obogatiti namirnicama po želji, odnosno u njega dodati slanine, graška ili koju drugu namirnicu.

Sastojci za gulaš:
½ kg junećih kocki za gulaš
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 mrkve
2-3 veća krumpira
100 ml crvenog vina
½ litre mesnog temeljca
½ litre vode
2 žlice brašna
1 žlica koncentrata rajčice
1 lovorov list
3 žlice ulja po želji za pirjanje
sol i papar po želji
svježi peršin za serviranje

Priprema:
1. U velikoj zdjeli ugrijte biljno ulje pa na njemu popržite kockice junetine, koje ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte dok kocke ne dobiju lijepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

2. Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći propirjajte luk i češnjak nasjeckan na sitne komade. Ulijte i vino te kuhačom ostružite s dna sve eventualne smeđe točke od pirjanja mesa. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta.

3. U lonac dodajte brašno, dobro ga promiješajte te podlijte mesnim temeljcem i vodom.

4. Vratite meso u lonac, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list.

5. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko sat vremena.

6. Po isteku tog vremena ubacite u lonac krumpir narezan na jednake dijelove te mrkve. Promiješajte sve zajedno i kuhajte još 45 minuta na laganoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuha do kraja, a meso omekša.

7. Na kraju kuhanja kušajte te dodajte još soli i papra ako je potrebno. Poslužite sa svježim peršinom, uz krišku domaćeg kruha ili s kuhanom tjestenom po želji. Dobar tek!