Gulaš od junetine grije dušu i tijelo, a kuha se sam
Gulaš od junetine grije dušu i tijelo, a kuha se sam (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za slasni juneći gulaš koji grije bolje od radijatora

09-01-2025 Piše S.L.
komentari

Kada temperature padnu u termometru, žudimo za utješnim jelima koja nas podsjećaju na djetinjstvo te koja nas mogu lijepo zasititi i zagrijati. Gulaš s junetinom jedno je od tih jela. Dobar gulaš gust je i slastan, a meso je toliko mekano da se može rezati nožem za maslac.

Da biste postigli takvu sočnost, važno ga je dugo termički obrađivati na laganim temperaturama.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Ovaj jednostavni recept možete obogatiti namirnicama po želji, odnosno u njega dodati slanine, graška ili koju drugu namirnicu.

Juneći gulaš - sastojci:

  • ½ kg junećih kocki za gulaš
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2-3 veća krumpira
  • 100 ml crvenog vina
  • ½ litre mesnog temeljca
  • ½ litre vode
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
  • 3 žlice ulja po želji za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin ili majčina dušica za serviranje

Juneći gulaš - priprema:

  1. U velikoj zdjeli ugrijte biljno ulje pa na njemu popržite kockice junetine koje ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte dok kocke ne dobiju lijepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  2. Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći propirjajte luk i češnjak nasjeckan na sitne komade. Ulijte i vino te kuhačom ostružite s dna sve eventualne smeđe točke od pirjanja mesa. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta.
  3. U lonac dodajte brašno, dobro ga promiješajte te podlijte mesnim temeljcem i vodom.
  4. Vratite meso u lonac, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list.
  5. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko sat vremena.
  6. Po isteku tog vremena ubacite u lonac krumpir narezan na jednake dijelove te mrkve. Promiješajte sve zajedno i kuhajte još 45 minuta na laganoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuha do kraja, a meso omekša.
  7. Na kraju kuhanja kušajte te dodajte još soli i papra ako je potrebno. Poslužite sa svježim peršinom, uz krišku domaćeg kruha ili s kuhanom tjestenom po želji.

Dobar tek!

Uz juneći gulaš najbolje ide domaći kruh, a možete ga pripremiti po našem receptu za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele. 

U nastavku možete pronaći još recepata na žlicu koji griju dušu i tijelo. 

Pileći gulaš Zasitno i brzo gotovo: Recept za pileći gulaš koji će nahraniti cijelu obitelj Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino povrtno varivo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima Varivo od cvjetače i sira Ručak za 20 minuta: Recept za prefino varivo od cvjetače i naribanog sira Slika nije dostupna Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još