Pileći gulaš - sastojci (četiri osobe):
- 1,2 kg krumpira
- 400 g pilećeg bijelog mesa
- 100 g mrkve
- 1 luk srednje veličine
- 3 velike žlice ulja ili druge masnoće po želji
- 2 l vode ili temeljca
- 3 velike žlice octa
- 2 žličice slatke mljevene crvene paprike
- sol i papar
Pileći gulaš - priprema:
- Krumpir ogulite, operite i narežite na manje kocke. Mrkvu operite i naribajte, a ako vam je draže, možete je nasjeckati nasitno, ovisno o tome kakvu je preferirate u jelu. Operite piletinu i također je narežite na male kocke. Luk očistite i sitno nasjeckajte ili obradite u sjeckalici.
- U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru. Kada se malo zagrije, dodajte luk i pržite ga desetak minuta uz redovito miješanje, sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i pirjajte pet minuta. Zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i popaprite pa pirjajte sve zajedno pet minuta.
- Dodajte crvenu papriku, promiješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem koji ste prethodno ugrijali. Ubacite krumpir i kuhajte 15-ak minuta. Tek kada je krumpir u potpunosti kuhan, u gulaš dodajte ocat, prokuhajte još minutu i maknite s vatre. Ako ocat dodate prije nego što je krumpir gotov, kiselina će ga spriječiti da se skuha kako spada.
Savjeti:
Ako ne volite gulaš "na kiselo" i preferirate verziju bez octa, jednostavno ga izbacite iz recepta. Jelu slobodno možete dodati drugih začina po svojoj želji. Zaljutite ga s malo čili papričice, obogatite sitno nasjeckanim peršinom ili pak sušenim peršinom, dodajte mu malo kopra… Mogućnosti je mnogo.
Slobodno mijenjajte količinu krumpira u receptu. Prema uobičajenom normativu, u ovakva jela idu dva srednja krumpira po osobi koja u sirovom stanju teže oko 300 grama. Za četiri osobe to iznosi 1200 grama, ali količinu prilagodite po svojim ukućanima, ovisno o tome vole li više ili manje krumpira u jelu.
U gulaš možete dodati i drugo korjenasto povrće ako ga imate; celer, peršin i korabica dodatno će ga pojačati. Dodajte ga u fazi pirjanja kada dodajete i mrkvu.
Dobar tek!
Inspirirajte se ostalim krepkim receptima: