Pileći gulaš
Pileći gulaš (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Zasitno i brzo gotovo: Recept za pileći gulaš koji će nahraniti cijelu obitelj

16-09-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Zaželjeli ste se jela na žlicu, po mogućnosti brzog i jednostavnog za pripremu? Dobri stari pileći gulaš u potpunosti odgovara tom opisu. To jelo lako se priprema, zasitno je i neće vam oduzeti puno vremena, a vaši ukućani bit će siti i zadovoljni.

 

Pileći gulaš - sastojci (četiri osobe):

  • 1,2 kg krumpira
  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • 100 g mrkve
  • 1 luk srednje veličine
  • 3 velike žlice ulja ili druge masnoće po želji
  • 2 l vode ili temeljca
  • 3 velike žlice octa
  • 2 žličice slatke mljevene crvene paprike
  • sol i papar

Pileći gulaš - priprema:

  1. Krumpir ogulite, operite i narežite na manje kocke. Mrkvu operite i naribajte, a ako vam je draže, možete je nasjeckati nasitno, ovisno o tome kakvu je preferirate u jelu. Operite piletinu i također je narežite na male kocke. Luk očistite i sitno nasjeckajte ili obradite u sjeckalici. 
  2. U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru. Kada se malo zagrije, dodajte luk i pržite ga desetak minuta uz redovito miješanje, sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i pirjajte pet minuta. Zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i popaprite pa pirjajte sve zajedno pet minuta.
  3. Dodajte crvenu papriku, promiješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem koji ste prethodno ugrijali. Ubacite krumpir i kuhajte 15-ak minuta. Tek kada je krumpir u potpunosti kuhan, u gulaš dodajte ocat, prokuhajte još minutu i maknite s vatre. Ako ocat dodate prije nego što je krumpir gotov, kiselina će ga spriječiti da se skuha kako spada.

Savjeti:

Ako ne volite gulaš "na kiselo" i preferirate verziju bez octa, jednostavno ga izbacite iz recepta. Jelu slobodno možete dodati drugih začina po svojoj želji. Zaljutite ga s malo čili papričice, obogatite sitno nasjeckanim peršinom ili pak sušenim peršinom, dodajte mu malo kopra… Mogućnosti je mnogo.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Slobodno mijenjajte količinu krumpira u receptu. Prema uobičajenom normativu, u ovakva jela idu dva srednja krumpira po osobi koja u sirovom stanju teže oko 300 grama. Za četiri osobe to iznosi 1200 grama, ali količinu prilagodite po svojim ukućanima, ovisno o tome vole li više ili manje krumpira u jelu.

U gulaš možete dodati i drugo korjenasto povrće ako ga imate; celer, peršin i korabica dodatno će ga pojačati. Dodajte ga u fazi pirjanja kada dodajete i mrkvu.

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim krepkim receptima:

Gulaš od gljiva Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa Juneći gulaš Recept za slasni juneći gulaš koji grije bolje od radijatora Varivo od slanutka i mahuna (ilustrativna fotografija) Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima

Pročitaj još
Pročitaj još