Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove "nezdrave" verzije? Isprobajte ovaj sočni čokoladni brownie s batatom. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan - nije li to sve što vam treba?

 

Sastojci za čokoladni kolač bez glutena i jaja:

  • 250 g batata
  • 6 datulja
  • 1 žlica kokosova ulja
  • 4 žlice javorova sirupa ili meda
  • 100 g sitno mljevenih badema
  • 4 žlice gorkoga kakaa
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • malo cimeta
  • malo muškatnog oraščića

Čokoladni kolač - priprema:

  1. Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).
  2. U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
  3. U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
  4. Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 40 - 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
  5. Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.

Inspirirajte se ostalim desertima s čokoladom: 

Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake koji je taaaako dobar!

Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

Savršen spoj: Recept za neodoljivo ukusan kolač od banana i čokolade

Recept za slasne brownies kolačiće stvorene za ljubitelje svih vrsta čokolade

Dobar tek!