Ako ste se zaželjeli jednostavnih i ukusnih kolača kojima ćete se malo zasladiti uz šalicu kave ili čaja, napravite ovaj starinski biskvit s jabukama, orasima i grizom. Popularni recept "na čaše" garantira laganu i brzu pripremu za koju vam treba obična čaša od jogurta zapremnine 2 decilitra. Rezultat je odličan kolač koji po želji možete nadopuniti čokoladnom glazurom ili premazom od pekmeza ili pak uživati u njemu bez ikakvih dodataka.

 

Sastojci za kolač od jabuka, griza i oraha:

  • 2 velika jaja
  • 2 velike jabuke
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 2 čaše mljevenih oraha
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša ulja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema kolača od jabuka, griza i oraha:

  1. Jabuke ogulite i naribajte. U jednoj posudi dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, griz i orahe. U drugu posudu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, sve dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta. Zatim malo po malo dodajte ulje miksajući na manjoj brzini. Dodajte mješavinu iz prve posude, sve dobro sjedinite i naposljetku umiješajte naribane jabuke.
  2. Kalup za pečenje namažite masnoćom i pospite s malo oštrog brašna. Ulijte smjesu, lagano je rasporedite kuhačom ili špatulom. Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Kada se kolač odvoji od rubova kalupa, čačkalicom ili nožem provjerite je li pečen u sredini. Ako na njima nema vlažnih ostataka smjese, izvadite kolač iz pećnice i pustite ga da se ohladi do kraja.

Dobar tek!

Ako tražite recepte za jednostavne, tradicionalne, kremaste kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se i ostalim receptima za kolače s jabukama:

Jednostavni kolač s jabukama toliko je mekan da se topi u ustima Jedna i jedina, pita od jabuka: Recept za desert koji možete "prošvercati" i za vrijeme dijete Rolada s jabukama: Najlakši recept za fini kolač kojem nećete moći reći ne Brzi kolač od jabuka za koji vam ne treba ni mikser Recept je hit: Za brzi kolač od jabuka s jednim jajetom ne treba vam ni pećnica