Orhideje su kraljice mnogih domova, a da bi cvale još ljepše i bujnije, često pribjegavamo raznim trikovima. Dakako, uvijek su nam najdraži oni prirodni.

Galerija

Da kora banane čini čuda za naše cvijeće, a pogotovo za orhideje, to već znaju gotovo i ptice na grani, ali još će jedno moćno voće pomoći vašim cvjetnim kraljicama da izgledaju besprijekorno.

Riječ je o mnogima omiljenoj kraljici voća – jabuci, odnosno, o njezinoj kori.

Kora jabuke može biti izuzetno korisna za prirodno gnojenje orhideja. Prepuna je kalija, forsfora i kalcija - ključnih elemenata koji pospješuju rast biljaka. Kora jabuke, kada se pravilno pripremi, pomaže u održavanju zdrave mikrobiološke aktivnosti u zemlji, što je od velike važnosti za orhideje.

Orhideja Foto: Shutterstock

Recept za ovo prirodno gnojivo stvarno je jednostavan, a trebat će vam jabuke, litra vode, staklenka ili keramička posuda i cjediljka.

Recept za organsko gnojivo od kore jabuke

  1. Dobro operite dvije do tri jabuke pa ogulite njihovu koru.
  2. U staklenu ili keramičku posudu stavite oguljene kore i prelijte ih s litrom vode.
  3. Pustite da kore stoje u vodi 24 sata na sobnoj temperaturi. Ovaj proces omogućava da se hranjive tvari iz kore jabuke prenesu u vodu.
  4. Nakon što su kore odležale 24 sata, procijedite otopinu kroz cjediljku kako biste uklonili čvrste dijelove kore. Dobivenu tekućinu možete koristiti kao prirodno gnojivo.

Orhideje Foto: Living4media
Ovim prirodnim gnojivom zalijevajte svoje orhideje jednom mjesečno, a prije nego što primijenite otopinu, uvjerite se da je sobne temperature kako ne bi došlo do temperaturnog šoka za biljku.

Ova će otopina biti odlična i za vaše afričke ljubičice, a dakako, tu su uvijek i zeleni čaj, voda s češnjakom, ljuske jajeta i ostali prirodni trikovi za rast orhideja pa odaberite onaj koji vašim orhidejama najbolje odgovara.

Šest savjeta uz koje će osjetljive orhideje napokon procvjetati

Kuća u Donjoj Stubici u kojoj bi se ljubitelji orhideja osjećali kao u rajskom vrtu